U trendu

Priznanje nezavisnosti ostaće nedosanjani san Prištine

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas da će odluka Srbije da prizna nezavisnost Kosova ostati „nedosanjani san prištinskih separatista“.

Reagujući na izjavu novoizabranog kosovskog predsednika Hašima Tačija da će odluka Beograda da prizna Kosovo ići paralelno sa procesom evropskih integracija Srbije, Djurić je kazao da Beograd želi dobre i stabilne odnose sa Prištinom i svim Albancima u regionu, „ali ne na temelju velikodržavnih prištinskih maštarija“.

„Želimo istinski dobre odnose na osnovu zajedničkog rada na sprovodjenju sporazuma i praktičnih dogovora koji su korisni za gradjane. Srbija i srpski narod ne govore jezikom ultimatuma i pretnji već jezikom razuma i saradnje. Zato su istorija i budućnost na našoj strani, i u njoj ima mesta za Srbe, Albance i sve druge koji žele da uživaju u miru naše zajedničke države“, naveo je Djurić u saopštenju.

Kako je ocenio, danas se i u državama koje su bile „sponzori neuspele secesije“ dela teritorije Srbije, sve više govori o „takozvanoj državnosti Kosova kao neostvarivom državotvornom projektu, rasadniku organizovanog kriminala, regionalnoj bezbednosnoj pretnji i zoni neizlečive političke i socijalne nestabilnosti“.

„Zato bi pokrajinsko rukovodstvo svoju energiju, umesto na parole, trebalo da troši na rešavanje ekonomskih i socijalnih problema žitelja Kosova i Metohije, koji su predugo bili žrtve političkih oportunista i demagoga“, dodao je direktor Kancelarije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.