U trendu

Problem sa udžbenicima na početku školske godine

Samostalni savetnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Dušan Maksimović izjavio je danas da je na Kosovu i Metohiji školska godina u više od 80 škola počela na vreme, ali da je problem dostava djačkih udžbenika, jer prema odluci kosovskih vlasti knjige ne mogu da predju administrativnu liniju Kosova i Srbije.

Maksimović je za agenciju Beta rekao da je na celoj teritoriji KiM 20.000 učenika uključeno u obrazovni sistem Srbije i da pohadjaju nastavu na srpskom jeziku po nastavnom planu i programu Republike Srbije.

Prema njegovim rečima, od tog broja, na centralnom delu Kosova i Metohije u 20 osnovnih i 10 srednjih stručnih škola, nastavu pohadja oko 6.000 djaka.

On je rekao da se za sada ne zna tačan broj učenika prvog razreda osnovnih škola, jer upis još nije završen, kao i da će se to znati oko 15. septembra.

U prvi razred srednjih stručnih škola u centralnom Kosovu upisano je više od 400 djaka.

Maksimović je rekao da u obrazovanju na srpskom jeziku nedostaje prostor, pa se zbog toga u mnogim školama nastava održava u više smena, u kojima nastavu pohadjaju i osnovci i srednjoškolci.

Kako je rekao, prevoz za djake i ogrev su obezbedjeni, u školama ima struje i vode što znači da postoje elementarni uslovi za početak školske godine.

Koordinator za obrazovanje po sistemu Srbije u Gori na Kosovu Selman Osmani rekao je za Betu da u Gori nastavu po programima Republike Srbije ukupno 650 djaka pohadja šest osnovnih i jednu srednju školu.

Prema njegovim rečima, nastava je počela na vreme izuzimajući osnovne škole u Restelici i Brodu gde direktori škola na bošnjačkom jeziku, čiji djaci pohadjaju nastavu po kosovskom sistemu u istoj zgradi, nisu dali ključeve jer školska godina za njih počinje u ponedeljak.

Osmani je rekao da će učenici Goranci koji uče po programu Srbije, u ove dve škole nastavu pratiti od ponedeljka u različitoj smeni od učenika koji se školuju na bošnjačkom jeziku, po sistemu Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.