U trendu

Prosvetari podsetili na neispunjene obaveze

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) održala je danas protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu sa koga je ukazala na probleme u prosveti i na neispunjene obaveze Vlade Srbije iz Sporazuma o rešavanju spornih pitanja u prosveti koji je potpisan u aprilu prošle godine.

Na protestu pod nazivom „Pet do 12“ koji je zamišljen kao javni pretčas zbog čega je simbolično trajao 45 minuta istaknuto je da će sutra u Srbiji školska godina početi bez štrajka.

„Ako budemo čekali 12.05, ovde više neće biti nikoga. Svi će dići ruke od obrazovanja, ali mi to ne želimo“, rekla je na protestu predsednica USPRS Jasna Janković.

Ona je podsetila da su prosvetnim radnicima plate smanjene za 10 odsto.

„Nešto nam vratiše tri odsto, ostadoše dužni još sedam odsto. Tek onda kada to vrate, onda će biti povećanje plata. Da se zna prvo vraćanje, pa povećanje“, navela je ona.

Jasna Janković podsetila je da je prosečna plata u prosveti 39.000 dinara i da je trenutno niže od proseka u Srbiji koji iznosi 46.000 dinara.

Ona je navela da su se predstavnici USPRS borili za platne razrede, zato što veruju u pravdu i poštenje“.

„Ovo nije kraj. Počinje još jedna školska godina. Otvorićemo i oči i uši…upozorićemo na svaki problem. Ako treba sledeći put nećemo pozvati samo predsednike sindikalnih organizacija, pozvaćemo više ljudi, nećemo samo stajati ovde, šetaćemo. I nećemo držati časove od 35 minuta nećemo ih držati uopšte. Dakle, državo uozbilji se!“, rekla je predsednica USPRS.

Predsednica USPRS je agenciji Beta rekla je da je sa protesta upućena poruka da država nije ispunila ono na šta se obavezala u Sporazumu o rešavanju spornih pitanja u prosveti koji je potpisan u aprilu prošle godine.

„To je bio jedan kompleksan sporazum koji nije ispunjen. Šta smo mi mogli da uradimo posle silnih moljenja je da tužimo državu i to se trenutno nalazi u Apelacionom sudu. Molimo državu sa ovog mesta da ozbiljno shvati sve zaposlene u obrazovanje“, kazala je Jasna Janković.

Ona je ocenila da samo tako ova država može da krene napred.

Okupljeni su nosili transparente „Da li je ovoj zemlji potrebno obrazovanje“, „Poniženi, prevareni“,“Status službenog lica nastavnicima“, „Naši djaci donose zlatne medalje, gde su nagrade za njih i za nas.“

U Sporazumu Vlada Srije se obvezala da će u toku 2015. godine zaposlenima u prosveti isplatiti nagradu utvrdjenu članom PKU, kao i da će isplatiti pomoć u visini do jedne plate.

Prosvetarima je prošle godine u decembru isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 7.000 dinara.

Na današnjem skupu bilo je nekoliko stotina predsednike lokalnih sindikalnih organizacija iz Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.