U trendu

Prosvetni radnici u štrajku upozorenja

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika organizovaće sutra štrajk upozorenja u školama u Srbiji zbog nezadovoljstva stanjem u prosveti, kao i zbog toga što Vlada Srbije nije ispunila obećanja prosvetnim radnicima.

Potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Miodrag Sokić rekao je agenciji Beta da sutra neće biti održani prvi časovi u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni.

Reprezentativni sindikati su nezadovoljni jer Vlada ne poštuje obećanja koje je dala prosvetnim radnicima, između ostalog, o donošenju zakona o platnim razredima.

Sokić je rekao da su prosvetari svoj deo posla obavili, ali da javne službe kojima ne odgovara uvodjenje platnih razreda nisu uputile svoje predloge, tako da je taj projekat države doživeo fijasko.

Prosvetari traže da bude dogovoren datum i kada će biti isplaćena jednokratna pomoć, kao i iznos te pomoći.

Petomesečni štrajk prosvetara u prošloj školskoj godini okončan je potpisivanjem sporazuma sa Vladom Srbije, u kojem se Vlada obavezala da zaposlenima u obrazovanju do kraja 2015. bude isplaćena pomoć u visini do jedne prosečne mesečne plate, kao i da platni razredi počnu da se primenjuju od 1. januara 2016.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.