U trendu

Protest ispred ambasade Madjarske u znak solidarnosti sa izbeglicama

Više desetina građana okupilo se večeras ispred Ambasade Mađarske u Beogradu, kako bi paljenjem sveća i polaganjem cveća uputili protest zbog ophođenja prema izbeglicama sa Bliskog istoka u toj susednoj zemlji.

Aktivisti i volonteri koji pomažu migrantima u Beogradu, okupljanjem su želeli da iskažu nezadovoljstvo zbog politike vlasti u Budimpešti prema izbeglicama.

Na mestu predviđenom za paljenje sveća, pored ambasade, postavljen je natpis sa porukom mađarskom premijeru: „Gospodine (Viktore) Orbane, gde su Vaše evropske vrednosti“. Ispred Ambasade aktivisti su uzvikivali na engleskom parole poput „sloboda kretanja“ i „stop kriminalizaciji“.

Aktivista Gordan Paunović rekao je novinarima da se aktivisti i volonteri koji svakodnevno pomažu izbeglicama u parkovima i na ovaj način žele da pokažu solidarnost sa njima u borbi za boljim životom od onog koji su ostavili iza sebe.

„Palimo sveće i položemo cveće u znak protesta pre svega zbog politike mađarske države prema izbeglicama sa Bliskog istoka, koje su se našle zaglavljene poslednjih dana u Mađarskoj. I ne samo prema njima, već i prema onima koje sve to tek čeka“, rekao je Paunović i dodao da sve što se dešava izbeglicama nije samo njihova velika tragedija već i velika evropska tragedija i poraz svega za šta se zalaže na polju ljudskih prava.

Borimo se protiv užasnih, antievropskih poruka koji dolaze sa vrha madajrske države, rekao je Paunović i dodao da su svi okupljeni svesni da ne mogu da promene politiku Budimpešte ali da žele da pokažu da Srbija nije izgubila dušu.

Skup su obezbeđivale dodatne snage policije, i incidenata nije bilo. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.