U trendu

Protest opozicije u Prištini mirno okončan

U Prištini je mirno završen protest opozicionih stranaka Alijansa za budučnost Kosova (ABK) i Incijativa za Kosovo (IK) protiv Vlade Kosova i sporazuma o Asocijaciji-Zajednici opština sa srpskom većinom i protiv sporazuma o demarkaciji granične linije Kosova s Crnom Gorom.

Na protestu je bilo nekoliko hiljada ljudi.

Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj oštro je napao Vladu Kosova uz ocenu da je ona najveća opasnost za zemlju.

„Kosovo ima dve opasnosti: severnog suseda i Vladu“, kazao je Haradinaj, ističući da Vlada onemogućava ostvarivanje reda i zakona i ustavnosti na Kosovu.

Predsednik Inicijative za Kosovo, Fatmi Ljimaj zatražio je da Vlada podnese ostavku pošto je pogazila Ustav.

„Ovo je koalicija koja trguje teritorijom kako bismo dobili vize“, kazao je Ljimaj upozorivši da će se sada „trgovati“ stvaranjem ZSO njenom razmenom za formiranje Oružanih snaga Kosova.

Predsednik Nacionalnog saveta IK Jakup Krasnići je rekao da su predsednik Kosova Hašim Tači i premijer Isa Mustafa „zlo Kosova“, da treba da podnesu ostavke i da se održe vanredni parlamentarni izbori.

„Dovidjenja na prevremenim, slobodnim i demokratskim izborima!“, poručio je Krasnići.

Šef Poslaničke grupe ABK u Skupštini Kosova, Palj Ljekaj je rekao da su „vlastodršci Mustafa i Tači“ spremni da daju kosovsku zemlju ali ne i svoje fotelje.

„Jedno je jasno: Ovo lošoj vlasti je došao kraj. Kosovo će započeti novo poglavlje u kojem će gradjanin biti suveren i dobar zaštitinik države“, kazao je Ljekaj.

Ovo je bio prvi protest u kojem od opozicionih stranaka nie učestvovao i Pokret Samoopredeljenje.

Protest je bio prijavljen policiji čiji su pripadnici bili upadljivo prisutni, ali nije bilo i pripadnika specijalnih snaga.

U odnosu na prethodne proteste karakteristike ovog su po prvi prijava policiji, izvodjenje himne Kosova zajedno sa himnom Albanije i mngoobrojne zastave Kosova koje nisu vidjene na ranijim protestima na kojima je učestvovalo i Samoopredelenje

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar