U trendu

Protestna nota Tribunalu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uputio Hašom tribunalu protestnu notu zbog neprimerenog odnosa prema našoj zemlji.

Premijer je novinarima rekao da detalji nisu za javnost.

Ranije danas ministar pravde Nikola Selaković izjavio je Tanjugu da je premijer notu uputio predsedniku Mehanizma Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu Teodoru Meronu:

„Predsednik Vlade Srbiije je, kao sto je ranije izjavio, danas poslao protestnu notu, u kojoj je izrazio protest zbog poslednjih dešavanja vezanih za postupke Haškog tribunala, ali i za smrt okrivljenog, odnosno osuđenog našeg građanina Zdravka Tolimira“, rekao je Selaković.

On je takođe istakao da se detalji tih pisama neće iznositi u javnost, iako je ključne delove toga predsednik Vlade Srbije već izneo prilikom jučerašnjeg obraćanja.

Premijer je juče rekao da ta međunarodna institucija mora da poštuje Srbiju.

Takođe, kako su prenele Novosti, podvlači i dvostruke aršine koje Hag primenjuje.

Srbiji se, kako ukazuje premijer, ne dopušta da neke slučajeve vodi pred nacionalnim sudovima, za šta su druge države dobile saglasnost.

Vučić u noti podseća i na sve dopise Srbije kojima je davala garancije za puštanje optuženika na privremenu slobodu zbog lečenja, a na koje se Tribunal oglušio.

Haški tribunal nije odgovorio na dopis Vlade Srbije, odnosno premijera, iz oktobra 2015. da se bivši general Vojske RS Zdravko Tolimir pusti radi lečenja na privremenu slobodu, a pre neki dan, na ročištu povodom zahteva Tribunala za hapšenje tri člana SRS, predsedavajući veća, sudija Alfons Ori nije dozvolio predstavniku Srbije da govori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.