U trendu

Protestna nota zbog izjave predsednika Slovenije o Kosovu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je danas ambasadoru Slovenije protestnu notu zbog izjave slovenačkog predsednika Boruta Pahora u kojoj je on pozvao na priznavanje nezavisnosti Kosova i podržao njegovo članstvo u medjunarodnim organizacijama i integracijama.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je slovenačkoj strani predočeno da se ubuduće uzdrži od sličnih izjava koje direktno nanose štetu odnosima i medjusobnom poverenju izmedju Srbije i Slovenije.

„Ministarstvo spoljnih poslova Srbije podseća da ovo nije prvi put da slovenački zvaničnici pozivaju na priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, što ugrožava najviše interese Srbije“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je navelo da izjave slovenačkih zvaničnika u vezi s jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova suštinski podrivaju napore koje Srbija i Evropska unija ulažu u statusno neutralni dijalog Beograda i Prištine, što je jedini legitimni okvir za postizanje stabilnosti na Kosovu.

Zbog Pahorove izjave tokom posete kosovskog predsednika Hašima Tačija Ljubljani, u Ministarstvo spoljnih poslova pozvan je ambasador Slovenije Vladimir Gasparič kojem je protestnu notu uručio pomoćnik ministra spoljnih poslova Goran Aleksić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar