U trendu

Protestni osmomartovski marš NVO

MreÅŸa Åœene protiv nasilja, Romska ÅŸenska mreÅŸa, MreÅŸa Åœena u crnom Srbije i Rekonstrukcija Åœenski fond organizovaće sutra u Beogradu, povodom Medjunarodnog dana ÅŸena, protestni osmomartovski marÅ¡.

Oni su pozvali gradjane na javnu, jasnu i glasnu solidarnost sa obespravljenim ljudima, nenasilno suprotstavljanje svim vidovima eksploatacije – pre svega klasne i rodne, ali i svake druge, pobunu protiv nacionalizma, militarizma, rasizma, ksenofobije, homofobije, faÅ¡izma i na neprihvatanje podaničkog poloÅŸaja nametnutog od reÅŸima, crkve, partije i armije.

„Povodom medjunarodnog, revolucionarnog praznika ÅŸena ponavljamo da ÅŸivimo u zemlji u kojoj se rat nastavlja drugačijim sredstvima: nakon godina ratne ekonomije kada je nacionalističko-militaristička oligarhija opljačkala ogroman broj ljudi, usledilo je nemilosrdno brisanje i poslednjih tragova druÅ¡tvene svojine, i svo druÅ¡tveno bogatstvo prelilo se u mali broj privatnih ruku“, navode u saopÅ¡tenju.

Kako ističu, rat i kapitalizam su učinili da danas ÅŸivimo u zemlji u kojoj ogroman broj ÅŸena ÅŸivi u siromaÅ¡tvu, radeći na najgorim i najmanje plaćenim radnim mestima, u stalnoj ekonomskoj oskudici, a intenzivnoj eksploataciji, seksualnim ucenama i uznemiravanju na poslu, represiji nad sindikalnim aktivistkinjama i svima koji se bore za socijalnu pravdu.

„Diskriminacija prilikom rada i zapoÅ¡ljavanja nad Romkinjama, ÅŸenama sa invaliditetom, lezbejkama, i drugim manjinskim grupama ÅŸena je sveprisutna. U ovakvom kapitalističkom i patrijarhalnom okruÅŸenju ÅŸene su ÅŸrtve i klasnog i rodnog zločina“, piÅ¡e u saopÅ¡tenju.Okupljanje učesnika skup je na Trgu Republike u Beogradu u 14 sati, a kolona će se zaustaviti ispred spomenika Dimitriju Tucoviću na Slaviji da izrazi protest zbog najavljenog izmeÅ¡tanja socijaliste i antimilitariste sa trga i potom nastaviti do Centra za kulturnu dekontaminaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar