U trendu

PTT tribinom obeležile 150 godina od izlaska prve poštanske markice u Srbiji

Prva poštanska markica u Srbiji, nazvana „Grbuša“ zbog grba Kneževine Srbije koji je bio na njoj, odštampana je u Beogradu pre 150 godina čime je Srbija mogla da se meri sa svim razvijenim zemljama Evrope i sveta, rečeno je danas u PTT Muzeju povodom tog velikog jubileja.

„Prve markice u Srbiji pojavile su se na šalterima pošta u maju 1866. godine. Bile su to marke za novine sa odštampanim srpskim grbom, a u Beču su prvog jula iste godine odštampane i marke za pisma sa likom kneza Mihaila“, rekla je šef kabineta direktora PTT Srbije Snežana Petrović.

Petrović je na tribini „Kultura putem pošte“ – „Prva poštanska marka Srbije“, rekla da je pojava prve markice imala za cilj lakšu naplatu poštarine.

Prema njenim rečima, markice su veću ulogu dobile kada su na njima štampane oznake suvereniteta – lik srpskog vladara i grb i kada su počele da stižu kod svakog gradjanina u Srbiji a kasnije i inostranstvu.

„Markice prikazuju istoriju, prirodu, nauku, kulturu, sportska dostignuća jedne zemlje … i zbog svega toga, bez preterivanja, možemo reći da su uz himnu, zastavu i grb simbol jedne države“, rekla je Petrovićeva.

Prema njenim rečima, prve markice imale su veliki značaj i zato što su bile prototip za kovanice.

„Štampanje maraka poslužilo je kao proba za kovanje srpskog novca 1869. godine na kome se nalazio potpuno isti lik kneza Mihaila Obrenovića“, dodala je Petrovićeva.
Potpredsednik Saveza filatelista Srbije Predrag Antić je na tribini u PTT muzeju, u ulici Majke Jevrosime, podsetio da je prva markica zbog grba nazvana Grbuša.

„U Beogradu su 1. maja 1866. godine odštampane prve dve novinske marke od 1 i 2 pare a prvog jula u Beču serija markica sa likom kneza Mihaila Obrenovića. To su prve svetske marke i po njima je Srbija ušla u klasiku svetske filatelije“, rekao je Antić koji je i vlasnik jedne od dve novine sa novinskim markicama koje još postoje u svetu.

Antić je dodao da je ta prva serija sadržala tri poštanske marke sa identičnim nacrtom štampanim u žutoj, ružičastoj i plavoj boji i nominalama od 10, 20 i 40 para.

Petrovićeva je navela da značaj markica raste bez obzirana današnji svet imejlova i sms poruka, da je srpska marka sve cenjenija u svetu, jer se i dalje izradjuje na stari klasičan način – od velikih umetničkih slika koje se svode na dimenzije marke dok su mnoge zemlje prešle na kompjutersku obradu i izradu.

„Iako živimo u eri virtualnih pisama, ljudi neuporedivo više vole pisma koje donose poštari, ne samo što u njima ima duše već zbog markica koje su ukras koji vreme ne nagriza, već, naprotiv, čija cena vremenom raste“, rekla je ona.

Serije srpskih markica su i danas jedinstvene i neponovljive, a to kako je rekla, potvrdjuje i priznanje za najlepšu poštansku marku Evrope koje je 2014. godine u konkurenciji 49 zemalja pripalo markici sa srpskim gajdama.
 
Antić je podsetio da su markice dale autentičan doprinos Srbiji i pošti Srbije i naveo da to potvrdjuje i činjenica da je Srbija bila osnivač Svetskog poštanskog saveza.

„Dogadjaj koji je za sve zemlje u svetu značajan dogodio se 1874. godine kada je osnovan Poštanski svetski savez. Tom prilikom 22 zemlje bili su osnivači tog prvog medjunarodnog saveza na svetu“, rekao je Antić koji iz prvog i drugog štampanja ima po tri markice.

Predstavnik PTT Muzeja Željko Sarić podsetio je da se prva lepljiva poštanska markica – Peni Blek pojavila u Velikoj Britaniji 1. maja 1840 godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.