U trendu

Putin smenio sa mesta šefa RISI Rešetnjikova i postavio Fradkova

Sa čela Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI) danas je smenjen Leonid Rešetnjikov, a na njegovo mesto od 4. januara naredne godine imenovan je doskorašnjii šef ruske obaveštajne službe Mihail Fradkov.

O tome je danas ukaze potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin.

U ukazu se, bez obrazloženja, navodi da je Rešetnjikov smenjen sa dužnosti šefa državnog naučnog instituta od 4. januara naredne godine.

Putin je na sastanku sa Fradkovom rekao da rad RISI treba da se odvija tako da „ulazi u osnovu rada državnih organa, da analize dolaze do medija, do javnosti“, prenose moskovski mediji.

Rešetnjikov je na toj dužnosti bio od 2009. godine, a prethodno je bio direktor analitičkog odeljenja spoljne obaveštajne službe.

Na mestu direktora RISI aktivno se bavio Balkanom, i otvorio je ogranak RISI u Beogradu. Oštro je kritikovao Zapad i orijentaciju Srbije i drugih balkanskih zemalja ka EU.

Posebno je oštro napadao odlazećeg premijera Crne Gore Mila Djukanovića zbog njegove evroatlantske orijentacije.

Rešetnjikov, kao i šef odeljenja za Balkan tog instituta Nikita Bondarev, otvoreno su podržavali „proruske“ Dveri, Demokratsku stranku Srbije i Srpsku radikalnu stranku, navodeći da će njihovim ulaskom u parlament Rusiji biti mnogo lakše da ostvaruje svoje interese u Srbiji.

Rešetnjikov je stalno naglašavao da je Institut direktno podredjen predsedniku Rusije kome konstantno pruža analizu dogadjaja. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar