U trendu

Rad komunalne policije kritikovan i ranije

Služba zaštitnika gradjana demantovala je danas tvrdnje šefa Odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Beograda Aleksandara Jovičića da ombudsman nije kritikovao rad komunalne policije za vreme prethodne vlasti.

U saopštenju se podseća da je zaštitnik gradjana 24. septembra 2012. godine, u postupku koji je sam pokrenuo, utvrdio nezakonitu i nepravilnu primenu ovlašćenja u postupanju Komunalne policije u Beogradu.

Reč je o slučaju kada je komunalni policajac primenio fizičku snagu prema gradjaninu zatečenom bez vozne karte u vozilu javnog prevoza, tako što ga je nekoliko puta udario pesnicom u stomak. 

U tom postupku zaštitnik gradjana je preporučio da komunalni policajac bez odlaganja bude udaljen sa radnog mesta, a nekoliko dana po dostavljanju preporuke tadašnja načelnica Komunalne policije Gorjana Obrenović je podnela ostavku na tu funkciju.

Preporuka je javno objavljena.

Ocenjeno je i da je izjava Jovičića nekorektna i činjenično netačna i da teži da dovede gradjane u zabludu u pogledu objektivnosti rada državnog organa. 

„Kao takva je štetna i predstavlja zakonom nedopušten pritisak na rad Zaštitnika gradjana, a posebnu težinu ima zbog toga što ju je dao istaknuti predstavnik vladajuće stranke“, zaključeno je u saopštenju službe zaštitnika gradjana.

Šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Aleksandar Jovičić upitao je na jučerašnjoj sednici gradskog parlamenta zaštitnika gradjana zašto nije kritikovao komunalnu policiju za vreme prethodne vlasti, koja je tu službu i formirala. On je naveo da sadašnja vlast nije zaposlila nijednog komunalnog policajca.

Jovičić je reagovao jer je zaštitnik gradjana Saša Janković preporučio 4. februara razrešenje načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića nakon utvrdjene odgovornosti za povredu prava gradjana i zbog ponovljenog odbijanja saradnje sa zaštitnikom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.