U trendu

Rad na evropskim integracijama i vladavini prava neće stati

Šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević izjavila je danas da odlaganje otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU neće zaustaviti rad na vladavini prava i procesu evropskih integracija Srbije.

„Nastavljamo sprovodjenje svega onoga što smo do sada zapisali i postigli u vezi poglavlja 23 i 24 a proces evropskih integracija kao i rad na vladavini prava će biti nastavljen“, rekla je Miščević agenciji Beta.

Ona je rekla i da će sutra zvanicno biti organizovano predstavljanje Prvog izveštaja o sprovodjenju Akcionog plana za Pregovaračko poglavlje 23.

„S druge strane, što se tiče nas rad na procesu integracija kao i rad na vladavini prava neće stati, dok što se tiče tiče procesa pregovora (Srbije i EU) to nije pitanje za mene već za države članice EU koje ztreba da dodju do saglasnosti“, rekla je ona.

Mišćević je podsetila da predsedavanje EU od sutra preuzima Slovačka na kojoj je da iskordinira stavove države članica EU, što će Srbija pratiti.

EU je odložila otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom pošto o tome nije postignuta saglasnost ni na današnjem sastanku radne grupe Saveta ministara EU za Zapadni Balkan, rekli su novinarima izvori u Savetu ministara EU.

Otvaranje ključnog poglavlja 23 o vladavini prava u pregovorima EU sa Srbijom je pomereno možda za juli ili septembar prevashodno zbog otpora Hrvatske koja traži da Srbija povuče regionalnu nadležnost srpskog suda za ratne zločine.

Hrvatska traži i da se obezbedi automatski broj poslanika za hrvatsku manjinu u srpskom parlamentu i u punoj meri uspostavi nedovoljnu, kako to smatra Zagreb, saradnju s Haškim sudom.

Sve ostale članice EU smatraju da je Srbija ispunila sve uslove za otvaranje poglavlja 23. i 24. koja obuhvataju vladavinu prava i temeljne slobode, ali i Velika Britanija nije, zbog Begzita prenela svoj stav za utvrdjivanje zajedničke pregovaračke pozicije EU iz tehničkih razloga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar