U trendu

Radeta, Jojić i Ostojić ne idu dobrovoljno u Hag

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da je troje sadašnjih i bivših članova te stranke, koje je Haški tribunal optužio za nepoštovanje suda, „čvrsto“ odlučilo da ne idu dobrovoljno u Hag i da će SRS „svim resursima“ podržati tu odluku.

Šešelj je na konferenciji za novinare u sedištu SRS-a u Beogradu, kojoj su prisustvovali optuženi Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić, ocenio da je optužnica Tribunala zasnovana na „izmišljenim činjenicama“.

„U nemoćnom besu što nisu ostvarili svoju zamisao u procesu protiv mene, Haški tribunal je pribegao novim lažnim optužnicama za izmišljena krivična dela. Nikada nikoga nismo podmićivali, ako se neko bavio potkupljivanjem, to je onda radio Tribunal“, kazao je lider radikala.

Šešelj je naveo da je bilo svedoka kojima je Haški tribunal nudio novac kako bi lažno svedočili protiv njega, a koji su kasnije nudili pravnom timu za odbranu predsednika SRS-a da nastupaju kao svedoci odbrane.

„Mi smo takve svedoke odbijali. Jovo Ostojić je privodjen pre nekoliko godina u kancelariju Haškog tribunala gde su od njega tražili da lažno svedoči u procesima protiv Slobodana Miloševića i mene, što je on odbio“, rekao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, krivično delo nepoštovanja suda nije predvidjeno kao obaveza koju je Srbija preuzela usvajanjem Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom, „tako da naprednjački režim nema pravni osnov za izručenje“ troje sadašnjih i bivših funkcionera SRS-a.

Haški tribunal optužio je troje bivših i sadašnjih funkcionera SRS-a za nepoštovanje suda zbog toga što su navodno, u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima da bi uticali na njihovo svedočenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.