U trendu

Radić: Kadrovska kriza vladajuće stranke

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je večeras da izbor Zorana Djordjevića za novog ministra odbrane pokazuje da premijer Srbije „ima duboku kadrovsku krizu unutar stranke“.

„To je dokaz da premijer Aleksandar Vučić nije mogao da pronadje adekvatnog ministra odbrane. Bez obzira na to što će Vučić sada prikazati da je ispunio obećanje, ipak je činjenica da je postavio čoveka iz sistema, koji je godinama u Ministarstvu odbrane, a do sada nije ozbiljno figurirao kao kandidat za ministra“, rekao je Radić agenciji Beta.

Radić je dodao da je to dokaz da Vučić nema ljude od ozbiljnog političkog autoriteta koje bi mogao da postavi za ministra, što bi bilo veoma važno za jedan tako važan sistem kao što je odbrana.

„To je naročito važno u ovakvim vremenima, kada sistem odbrane mora da vodi neko ko ima snažan uticaj na javno mnjenje i, što je važnije, ozbiljan politički uticaj u Vladi. Jer ako neko u svojoj stranci i Vladi može da obezbedi podršku, može i da obezbedi finansije za svoj resor, a tada ispunjava svoju ministarsku svrhu“, rekao je Radić.

Komentarišući najave da će Djordjević biti ministar samo do izbora nove Vlade, Radić je rekao da će to biti novo izgubljeno vreme za sistem koji već predugo funkcioniše kroz prelazna rešenja.

„Prvo smo imali Vučićev mandat, koji nije mogao da ima agilnu ulogu u ministarstvu jer je već bio potpredsednik Vlade uz jasne nagoveštaje da će biti premijer. Posle je ministar bio Nebojša Rodić, ali samo nekoliko meseci, pa je Bratislav Gašić najveći deo svog mandata proveo opterećen aferama, stalno objašnjavajući šta je ko rekao. Sada se opet gubi vreme“, rekao je on.

On je dodao da ukoliko za nekoga kažete unapred da je on ministar samo do izbora, vi ste unapred osudili njegov mandat „na ispunjavanje forme u prelaznom periodu“.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predložio je večeras Skupštini Srbije da za ministra odbrane bude izabran Zoran Djordjević, dosadašnji državni sekretar u tom ministarstvu.

Novi ministar odbrane obavljaće tu funkciju privremeno do formiranja nove Vlade, koje će uslediti po okončanju vanrednih parlamentarnih izbora, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar