U trendu

Radić: Nema trajnog rešenja za nelegalno oružje

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas, povodom pucnjave u Žitištu u kojoj je poginulo pet osoba, da ne postoji način da se trajno reši problem nelegalnog oružja.

„Nelegalnog oružja bilo je i biće, i ne postoji način da se nadje svaka automatska puška koju gradjani Srbije nelegalno poseduju. To je činjenica s kojom moramo živeti“, rekao je Radić za agenciju Beta.

On je naveo da je država upućivala gradjanima pozive, da je bilo stimulativnih koraka, kao što je plaćanje za pušku koja se preda ili amnestija, ali da su to akcije koje imaju „kratak dah“.

„Ne vidim način da se trajno reši problem, jer nije problem u puškama, nego u ljudima. Ta osoba koja je upotrebila pušku, mogla je da upotrebi neko drugo oružje – nož“, dodao je Radić.

Prema njegovim rečima, statistike u svetu pokazuju da se blizu 100 odsto zločina čini ilegalnim oružjem.

„Tamo gde postoji liberalnija politika prema oružju, pokazalo se da imate i bolji uvid i bolju kontrolu, ali problemi nastaju kada za nešto ne znate, a nemoguće je znati koliko je tačno pušaka“, kazao je Radić.

Pet osoba je ubijeno i 20 ranjeno sinoć u selu Žitište kod Zrenjanina kada je muškarac ušao i kafić i počeo da puca iz nelegalne automatske puške.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.