U trendu

Radikalizacija u Zagrebu i Sarajevu destabilizuje region

Medjunarodni institut za bezbednost iz Beograda upozorio je danas na „radikalizaciju političkih stavova“ visokih zvaničnika Hrvatske i Bosne i Hercegovine uperenu protiv Vlade Srbije, a posebno njenog predsednika Aleksandra Vučića i konstatovao da je to „u kratkom roku destabilizovalo odnose u regionu“.

„Iako Vlada Srbije ni u čemu nije doprinela toj destabilizaciji, već je, štaviše, njen predsednik zatražio da se na optužbe ne odgovara, iz drugih regionalnih centara poput Zagreba i Sarajeva dolazi još radikalnija retorika uperena protiv Srbije“, navodi se u saopštenju direktora Medjunarodnog instituta za bezbednost Orhana Dragaša.

Institut je najoštrije osudio „kao agresivne i protivne stabilizaciji regiona“, izjave lidera hrvatske Socijaldemokratske partije Zorana Milanovića i poslanika u parlamentu BiH Sadika Ahmetovića u kojima, kako se navodi, teško optužuju i vredjaju Srbiju, njene gradjane i njene najviše političke predstavnike.

„Godinu dana bilo je više nego dovoljno da vlasti BiH otkriju i procesuiraju odgovorne za napad na premijera Vučića u Srebrenici, čime bi tek donekle pokazale da pravna država u BiH zaista postoji. Umesto toga, vlasti u Sarajevu odustale su od gonjenja osumnjičenih za brutalni napad na premijera Srbije, koji je pre godinu dana šokirao ceo svet. Sa druge strane, u velikoj želji da se vrati na mesto premijera Hrvatske, Zoran Milanović svojim uvredama na račun Srbije, promovišući ustaštvo i fašizam, ruši unapred mostove za buduću, preko potrebnu, regionalnu saradnju“, navodi se u saopštenju.

Medjunarodni institut za bezbednost je pozvao na što hitniju reakciju institucija i lidera Evropske unije, kako bi „na vreme zaustavili ekstremno političko ponašanje Zagreba i Sarajeva upereno protiv Srbije, koja na delu pokazuje doslednost ka stabilizaciji prilika u regionu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar