U trendu

Recipročne mere ako Srbija nastavi da hapsi

Vlada Kosova preduzeće recipročne mere ako Vlada Srbije nastavi sa hapšenjem visokih oficira ili kosovskih zvaničnika, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj.

U izjavi za radio Slobodna Evropa, Hodžaj je ocenio da je hapšenje regionalnog direktora Policije Kosova za južni deo Mitrovice Nehata Tačija neprihvatljiv čin i dodao da se preduzimaju mere da se on oslobodi.

Na osnovu naloga za hapšenje suda u Nišu, Tači je uhapšen u četvrtak, 29. septembra, na administrativnom prelazu Končulj zbog optužbi za terorizam. Dan kasnije sud mu je odredio pritvor do 30 dana.

„Ovo treba shvatiti u širem kontestu. Srbija je proširila asortiman provokacija u odnosu na Kosovo i region… To je neprihvatljivo“, rekao je šef kosovske diplomatije.

Vlasti u Prištini su zatražile da se pitanje hapšenja Tačija otvori tokom dijaloga koji se odvija u Briselu, a Evropska unija se do sada nije izjasnila u vezi sa tim pitanjem.

Hodžaj je rekao da je Vlada Kosova zatražila od „medjunarodnog faktora“ da izvrši pritisak na zvaničnike Srbije kako bi Tači odmah bio oslobodjen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar