U trendu

Redžep Čosja mogući protivkandidat Tačiju za predsednika Kosova

Prištinski mediji pišu da je akademik Redžep Čosja mogući kandidat opozicije za predsednika Kosova.

Kako se navodi, neki visokorangirani predstavnici opozicionih stranaka predložili su Čosji da prihvati kandidaturu, pošto smatraju da samo on može dovesti u pitanje izbor Hašima Tačija za predsednika Ksov.

Vladajuća koalicija za tu funkciju predlaže lidera Demokratske partije Kosova (DPK) i aktuelnog zamenika premijera i ministra inostranih poslova Hašima Tačija.

Prema izvorima prištinske televizije Klan Kosova, Čosja još nije odgovorio na ovaj predlog.

Akademik Čosja je od stvaranja koalicije DPK i Demokratskog saveza Kosova (DSK) vrlo oštro napadao vladajuću koaliciju, a posebno aktualenog premijera Kosova Isu Mustafu, koji je takođe član Akademije nauka i umetnosti Kosova.

Kako pišu prištinski mediji, Čosja je uvek nastojao da ima ulogu „oca nacije“ i poznat je po oštrim napadima na preminulog predsednika Kosova Ibrahima Rugovu i polemikama kojima je pokušao da omalovaži književno stvaralaštvo Ismailja Kadarea, koji je u nekoliko navrata bio kandidat za Nobelovu nagradu za književnost.

Čosja se nekoliko puta oprobao u politici, ali je neuspeh njegove stranke Ujedinjeni demokratski savez 2000. godine na lokalnim izborima na Kosovu, kada je dobio samo jedan odsto glasova, uticao da napusti politiku.

Čosja je poznat po odličnim odnosima sa Socijalističkom partijom Albanije i dobrim vezama koje je do formiranja poslednje vlade Kosova imao s Hašimom Tačijem, čija mu je vlada omogučila da se iz državnih para objave njegova sabrana dela. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.