U trendu

Region nije među prioritetima hrvatske vlade

Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da iz programa nove hrvatske vlade nije moguće „iščitati“ kakvi će biti odnosi izmedju Srbije i Hrvatske, kao i da prioriteti spoljne politike Hrvatske ne idu u pravcu saradnje u regionu. 

„Moguće je iščitati da prioriteti spoljne politike Hrvatske idu u drugim pravcima, a ne u pravcima saradnje u regionu. Ali to je samo ono što je napisano, ne znamo kakvi su stvarni stavovi, niti novog ministra, a niti prvog potpredsednika koji je zadužen za spoljnu politiku“, rekao je Pupovac za portal Pink.rs.

Prema njegovim rečima, nova vlada Hrvatske je prva posle dugo vremena koja u programu nema ništa o manjinskoj politici, a pogotovu nema ništa o ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj, o povratku izbeglica, o pravima ljudi koji su izgubili svoja prava tokom rata, i nema ništa ni o revitalizaciji povratničkih krajeva i unapređenju manjinske politike.

„Na to smo upozorili i upozoravaćemo, i nadamo se da će se to promeniti“, dodao je Pupovac.

On je ocenio i da bi bilo „veoma opasno“ ako bi bila nastavljena „retorička nadmetanja“ Hrvatske i Srbije o naoružanju, a da bi bilo „posebno opasno“, ako bi bila nastavljena trka u naoružavanju izmedju Srbije i Hrvatske. 
 
„To bi na još otvorene ratne rane, na još mnoga otvorena pitanja povezana s ratom i prostorom bivše Jugoslasvije zaista stvorilo jedan potencijal koji ne bi bio nikako zdrav i dobar, ne samo zbog same trke u naoružanju, već i zato kako bi se, i odakle gde i odakle ko naoružavao“, rekao je Pupovac.

To nije doprinos stabilnosti, to nije doprinos zajedničkoj perspektivi zemalja bivše Jugoslavije, a ta perspektiva je u EU, to je perspektiva saradnje oko bezbednosti u regionu i Evropi, i sa tim bi trebalo zaista stati, dodao je Pupovac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar