U trendu

Regionalna saradnja jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije

Regionalna saradnja je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i u tom smislu Srbija nastoji da podrži svaku inicijativu koja za cilj ima promociju dijaloga, multilateralne ekonomske saradnje i jačanje regionalnih dobrosusedskih odnosa, rekao je danas u Sočiju ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

„Srbija danas u Sočiju preuzima šestomesečno predsedavanje Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), i tokom svog predsedavanja će nastojati da doprinese unapredjenju ekonomske saradnje izmedju država članica organizacije“, rekao je  Dačić, u izlaganju na 34. sastanku Saveta Ministara inostranih poslova zemalja članica BSEC-a, dostavljenom medijima.

On se zahvalio domaćinu, ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu na odlično organizovanom predsedavanju i na gostoprimstvu.

Dačić je rekao da će Srbija nastaviti sa dobrom praksom širenja saradnje Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju sa regionalnim i međunarodnim organizacijama kao i sa EU.

„Akcenat će biti stavljen na jačanje saradnje u oblastima trgovine i turizma koje su od strane svih država članica prepoznate kao sektori sa značajnim potencijalima“, rekao je Dačić i dodao da će kao poseban segment u okviru ekonomske saradnje, biti istaknuta oblast transporta u okviru koje je i planirano održavanje Ministarskog sastanka u Beogradu.

Jedan od prioriteta predsedavanja, uz očuvanje kontinuiteta politika i ciljeva država koje predsedavaju Organizacijibiće povećanje efikasnosti i efektivnosti Organizacije rekao je Dačić i dodao da je Srbija „uverena da Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju ima budućnost, kao i da ima svoje mesto u planovima i programima“ Srbije.

Dačić je rekao da postignuti rezultati jasno potvrdjuju da Organizacija ima potencijal, ali i nameću imperativ daljeg unapredjenja saradnje i realizaciju konkretnih projekata u oblastima od zajedničkog interesa.

Ministar inostranih poslova Srbije rekao je da danas, možda više nego ikada od svog osnivanja, Organizacija ima priliku, ali i odgovornost, da svojim angažovanjem utiče na prilike u crnomorskom regionu koji sve više dobija na političkom i ekonomskom značaju.

„U tom smislu, smatramo, kao i do sada, da saradnja u okviru BSEC treba da se fokusira na oblasti od zajedničkog i regionalnog interesa kao što su privredna saradnja, energetika, zaštita životne sredine, trgovina, infrastruktura i transport, zdravstvo, obrazovanje i kultura, nauka i tehnologija, poljoprivreda, kao i suzbijanje organizovanog kriminala koje mogu da budu podsticaj za nalaženje rešenja u oblastima u kojima ne postoji konsenzus“, rekao je Dačić.
On se založio i za optimizaciju rada Organizacije da bi ona bila i funkcionalna i ekonomična.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar