U trendu

Regionalna saradnja važna za kontrolu naoružanja

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Kankunu, na Prvoj konferenciji država strana Ugovora o trgovini naoružanjem (ATT), da je Srbija od početka u potpunosti podržala usvajanje Ugovora i dodao da je regionalni pristup važan aspekt kontrole trgovine naoružanjem, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Srbije

„Srbija je ratifikovala Ugovor o trgovini naoružanjem 29. oktobra 2014. godine, pre nego što je on stupio na snagu 24. decembra 2014. godine. Shodno tome, usvojili smo novi Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme i Zakon o izvozu i uvozu robe dvostruke namene u skladu s kriterijumima i principima koje definiše Ugovor“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, regionalni pristup je drugi važan aspekt izvozne kontrole naoružanja, „uključujući i saradnju u vezi s ispunjavanjem obaveza koje proizilaze iz Ugovora“.

„Države su na regionalnom nivou uspostavile uspešan i efikasan model saradnje na polju izvozne kontrole naoružanja preko SEESAC – Centra za kontrolu malog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi. Podrška u ovoj oblasti, koju pruža Centar, predstavlja važan regionalni projekat“, rekao je Dačić.

„Ugovor o trgovini naoružanjem je naš zajednički projekat i odgovor na nove rizike i izazove bezbednosti i sigurnosti“, rekao je srpski ministar i zaključio da pored postignutog napretka predstoji još mnogo posla.

Pored učešća na konferenciji, Dačić će tokom četvorodnevne posete Meksiku, imati sastanke s ministrima spoljnih poslova Meksika, Luksemburga, Gvatemale, Jamajke, Trinidada i Tobaga, kao i susrete u okviru konferencije sa ministrima drugih latinoameričkih i karipskih država.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.