U trendu

Rehabilitacija Nedića je rehabilitacija fašizma

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović ocenio je danas da je pokušaj rehabilitacije predsednika Vlade Srbije tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića, rehabilitacija fašizma kao i da je potrebno zaustaviti „rehabilitaciono ludilo koje je zahvatilo Srbiju“.

Omerović je u saopštenju naveo da je „sramota“ za Srbiju da se pokušava rehabilitacija nekog „ko čak nije ni osudjen“.

„Svi znaju ko je od početka Drugog svetskog rata bio na strani antifašističke koalicije – Titovi partizani, i ko je bio pobednik u tom ratu. Zna se i uloga Nedića u čišćenju Srbije od Jevreja, čime se pohvalio u dopisima Hitleru. Njegov državno-policijski aparat u službi nacističke politike je odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi, medju kojima je najviše Srba“, naveo je Omerović.

Prema njegovim rečima, Srbija kao država koja je dala ogromne žrtve u borbi protiv fašizma, ne sme dopustiti da se antikomunizam izjednači sa antifašizmom.

„Ovo je cirkus od prekrajanja istorije, sa zaštićenim svedocima-istoričarima, ljubiteljima fašista i njihovih saradnika. Ako ne sprečimo ovu sramotu, ponovo ćemo ubiti sve one koji su bili krivi samo zato što ih je Nedićev sistem fašističkog zla okarakterisao kao neprijatelje novog poretka“, piše u saopštenju.

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljen postupak pravne rehabilitacije predsednika Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića a ispred suda okupili su se protivnici i zagovornici rehabilitacije.

Postupak rehabilitacije Milana Nedića počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.