U trendu

REM je problem medijske scene u Srbiji

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenili su danas, povodom smena i ostavki koje se dešavaju na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) jedan od najznačajnijih problema medijske scene.

„Slučaj RTV-a je otvorio i pitanje položaja i funkcionisanja REM-a, koji se ispostavio ne kao deo rešenja nego kao jedan od najznačajnijih problema medijske scene“, navela su ta novinarska udruženja u saopštenju za javnost.

Udruženja su ocenila da su dogadjaji na RTV-u na najozbiljniji način otvorili i pitanje položaja javnih medijskih servisa, kao i zakonskog okruženja u kojem oni funkcionišu, ali i vladavine prava, s obzirom na činjenicu da vlast učestalo krši zakone koje je sama donela.

„Eklatantno nepoštovanje zakona, i u medijskoj sferi, svakako može uticati na otvaranje najvažnijih pregovaračkih poglavlja sa EU koja se odnose na suštinsku promenu društva – odnosno vladavinu prava“, piše u saopštenju.

NDNV i NUNS su izrazili zabrinutost za sudbinu onih urednika i novinara RTV-a koji su svojim predanim profesionalnim angažmanom i integritetom dali ogroman doprinos da ta medijska kuća u proteklih pet-šest godina ostvari značajan kvalitativni korak napred i postane nešto što je veoma blisko javnom medijskom servisu u službi gradjana.

Dodali su da su ohrabreni činjenicom da su zaposleni na RTV-u javno demonstrirali solidarnost i hrabrost, potpisujući zajedničko saopštenje u kojem su upozorili na političke pritiske u kući.

NDNV i NUNS su poručili da sa velikom pažnjom prate dalje dogadjaje i o svim dogadjajima konstantno obaveštavaju medjunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih sloboda, u uverenju da će se one još aktivnije uključiti u rešavanje nagomilanih problema u medijskoj sferi u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.