U trendu

Rezolucija o Srebrenici je antisrpska

U Beogradu je danas održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske, na kojoj je odlučeno da se ubuduće 5. avgust obeležava kao Dan sećanja na prognane i stradale Srbe i na kojoj je ocenjeno da je predlog rezolucije o Srebrenici antisrpska i neprihvatljiva za obe vlade.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je predlog britanske rezolucije o Srebrenici smatra „lošom i nepristojnom ponudom“.

„To je ansrpska rezolucija i deo je kontinuirane loše namere Velike Britanije prema srpskom narodu“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare posle sednice dve vlade.

Naglasio je da je Republika Srpska odbija kao nepotrebnu, jer ugožava stabilnost Bosne i Hercegovine, time što „unosi probleme, a ne donosi mir i pomirenje“.

Dodik je objasnio da je na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom čuo da na dnevnom redu sednice Saveta Bezbednosti UN 7. jula nije predlog te rezolucije.

On je govorio i o izručenju Nasera Orića Sarajevu iz Švacarske, istakavši da se na taj način „dokazani zločinac institucionalno štiti“.

„Razumem Tomislava Nikolića koji želi dobro BiH, ali džaba želi, to ne može uspeti, ta zemlja je sklapana i ne može da nađe i štiti zajedničke interese svih naroda, takva zemlja ne može da pošalje ni jednu važnu poruku“, ocenio je Dodik.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je predstavnika Srba u Predsedništu BiH Mladena Ivanića da zakaže sednicu na čijem će dnevnom redu biti predlog rezolucije o Srebrenici, a na kojoj će izneti negativan stav o tom dokumentu.

„Ja poštujem srebreničke žrtve, ali to ne znači da sada treba uništiti srpski narod i da se pod pojmom genocid u svetu nametne reč Srebrenica. Koliko ćemo naroda povrediti time što ćemo njihove žrtve gurnuti u zapećak“, rekao je Nikolić posle zajedničke sednice vlada.

Upitan da li on ima negativan stav o radu Ivanića, predsednik Srbije je odgovorio da o tome treba da razmišljaju oni koji su za njega glasali i da on od Ivanića traži samo da sazove sednicu Predsedništva BiH.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije precizirao kada će doneti odluku da li će ići u Srebrenicu, ali je kazao da će dve vlade ubuduće zajednički obeležavati 5. avgust kao Dan sećanja na prognane i stradale Srbe.

„To će uvek biti Dan žalosti, mi ćemo zajednički da obeležavamo i pamtimo žrtve, da nam se više ne bi ponovile“, rekao je Vučić.

Inače, 5. avgust se proslavlja u Hrvatskoj kao Dan pobede.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović zahvalila se na podršci Srbije i naglasila da očekuje da će se na sednici Predsedništva BiH izglasati negativan stav o rezoluciji o Srebrenici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.