U trendu

RFZO: Samo izdajemo knjižice, ne lepimo podatke

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas da ta ustanova samo izdaje zdravstvenu knjižicu i da „nema nikakve veze sa lepljenjem podataka kao što su brojevi kartona ili interni podaci zdravstvene ustanove na zdravstvenoj kartici“.

Primena Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema kojim su predviđeni elektronski servisi su u toku, naveli su iz RFZO.

Republički fond samo izdaje zdravstvenu knjižicu, odnosno zdravstvenu karticu, navodi se u saopštenju fonda povodom komentara poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljuba Šabića na Tviter nalogu.

Šabić je juče na svom tviter nalogu objavio komentar koji se odnosi na kartice zdravstvenog osiguranja: Pametne elektronske zdravstvene kartice na koje lepe papirić sa brojem kartona – elektronsko doba na srpski način?

https://twitter.com/RodoljubSabic/status/681388894110248961/photo/1

Iz Fonda ukazuju da nemaju nikakve veze sa lepljenjem podataka kao što su brojevi kartona ili interni podaci zdravstvene ustanove na zdravstvenoj kartici i da samo izdaje zdravstvenu knjižicu.

Zdravstvena kartica na sebi sadrži fizički vidljive podatke kao što su ime i prezime, datum rođenja i LBO osiguranika, broj zdravstvene kartice, koji su dovoljni za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu u zdravstvenim ustanovama.

Republički fond je svim zdravstvenim ustanovama obezbedio 8.000 čitača bez nadoknade i to prema trebovanju koje su dostavile same zdravstvene ustanove, a koje im je Republički fond isporučio.

Sve zdravstvene ustanove pored tih čitača, imaju na raspolaganju i više načina za proveru zdravstevne katrice i to preko aplikacije KZO, čitač koji se nalazi na sajtu Republičkog fonda i koju svaka zdravstvena ustanova može da preuzme, zatim pomoću aplikacije sa samom sajtu RFZO gde zdravstvena ustanova može unosom LBO osiguranika i broja zdravstvene knjižice da proveri validnost zdravstvene kartice.

Takođe, mogu da telefonskim putem kontaktiraju matičnu filijalu kako bi proverili validnost zdravstvene kartice, poručuju iz RFZO.

„Iz svega navedenog, ne postoji razlog zbog koga zdravstvena ustanova ne može da proveri validnost zdravstvene karice, odnosno da osiguranom licu ne pruži zdravstvenu uslugu sa obrazloženjem da nemaju elektronsku opremu, odnosno čitače zdravstvenih kartica“, saopšteno je iz Fonda.

RFZO stoji na raspolaganju svim zdravstvenim ustanovama u pružanju tehničke podrške u primeni servisa, a takođe je u toku 2015. godine intivizirao aktivnosti na zameni zdravstvenih knjižica, zdravstvenim karticama.

Osim prednosti koje donosi primena zdravstvene kartice u osnovi, kao što je sprečavanje falsifikovanja isprave,visoka zaštita administrativnih podataka, olakšan proces overe,olakšan proces promene ličnih podataka, u narednom periodu značaj zdravstvene kartice postaće još veći imajući u vidu elektronske servise koje predviđa Integrisani zdravstveni informacioni sistem.

Ministarstvo zdravlja ih primenjuje, dodaje se u saopštenju RFZO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar