U trendu

Roditelji konačno sve vreme uz decu tokom lečenja od raka

Roditelji dece obolele od raka od naredne godine trebalo bi da dobiju pravo na bolovanje tokom kompletnog lečenja deteta, a ne kao do sada četiri meseca, i da primaju 100 odsto plate, a ne 65 odsto.

Te novine predviđene su nacrtom Zakona o zdravstvenom osiguranju Ministarstva zdravlja, koji ovih dana ulazi u javnu raspravu, pred poslanicima u parlamentu bi trebalo da se nađe na jesen, a od početka naredne godine da počne sa primenom.

Predsednik Nacionalnog udruženja dece obolele od raka – NURDOR Todor Mančić kaže da već tri i po godine traje njihova borba da se promeni Zakon o zdravstvenom osiguranju, kako bi se olakšalo roditeljima obolele dece.

„Svi znamo da kada se razboli dete, razboli se cela porodica i cela okolina. Ljudi nisu sposobni za rad i ne mogu da rade onoliko dugo koliko im se dugo dete leči.Zato je važno da njihovo odsustvo sa posla traje onoliko koliko traje protokol lečenje za određeni malignitet“, rekao je Mančić Tanjugu.

NURDOR je, kako kaže, uradio predlog izmene zakona sa advokatskom komorom, da su više puta pokušali da ga „proguraju da bude izglasan“, ali da svaki put postoji neki razlog zašto nije izglasan.

Pomoćnica ministra zdravlja Slađana Đukić rekla je Tanjugu da je u nacrtu Zakona o zdravstvenom osiguranju prihvaćena inicijativa NURDOR-a, te je predviđeno da roditelji dece obolele od maligne bolesti, i drugih teških oštećenja, imaju pravo na bolovanje dok se ne završi lečenje.

„Takođe, njihova inicijativa je išla u pravcu da za vreme korištenja bolovanja roditelji dobijaju 100 odsto naknade zarade i taj njihov predlog je u celosti uvršten u teks zakona“, naglasila je Đukić.

Novina je, istioče ona, da roditelji mogu da budu uz dete tokom kompletnog lečenja, koje obuhvata i rehabilitaciju, da primaju 100 odsto zarade, umesto dosadašnjih 65 odsto.

Predsednik NURDOR-a kaže da dobre vesti stižu iz ministarstva zdravlja, ali da se ne raduju dok zakon ne bude usvojen, jer su do sada tri ili četiri puta, tvrdi on, bili izigrani iz raznoraznih razloga, te zakon ranije nije usvojen.

„Radovaćemo se kada taj zakon bude izglasan. Nadam se da do tada opet neće da se desi neka kriza, pa da Ministarstvo finansija kaže da nema para ili nešto slično. Nadam se da ćemo od naredne godine moći da se radujemo jer su ispunjeni naši ciljevi“, kaže Minić.

On naglašava da udruuzenje ima dobru saradnju sa Ministarstvom zdravlja, da je ministar Zlatibor Lončar čim je preuzeo resor pozvao predstavnike NURDOR-a da vidi koji su to urgentni problemi i kako ih rešavati, te da su za vreme njegovog prethodnog mandata dosta toga urađeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar