U trendu

Šabić: Zaštita podataka o ličnosti, jedan od glavnih zadataka nove Vlade Srbije

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da će jedan od prioritetnih zadataka vlade koju će Srbija dobiti nakon izbora morati da bude korenita promena stanja u oblasti zaštite podataka o ličnosti.
„Naša zemlja ima i formalnu obavezu ali i potrebu da uskladjuje naš pravni sistem sa standardima EU. Nažalost, u tome veoma kasni“, navedeno je u Šabićevom saopštenju.

Poverenik je ukazao i da je akcioni plan za Poglavlje 23 koji je uslaglašen sa Evropskom unijom već prekršen, a da to Poglavlje još nije ni otvoreno.

„Novi, doslovno neophodan Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji je pripremio Poverenik trebalo je prema Akcionom planu za Poglavlje 23 da bude usvojen najdocnije do kraja 2015.godine, ali je to propušteno. Usled toga imamo ‘sistem’ obrade i zaštite podataka o ličnosti koji ne samo da nije u skladu sa standardima EU nego čak ni sa Ustavom Srbije“, naveo je Šabić.

Povrerenik je istakao da unapredjenje stanja u oblasti zaštite podataka o ličnosti zahtevaju Ustavom i zakonom zajemčena prava gradjana, kao i ekonomski interesi privrednih subjekata i zemlje u celosti.

Šabić je podsetio i da je Evropska komisije nedavno objavila tekstove pravnih akata kojima se najavljuje uspostavljanje novog sistema zaštite privatnosti na nivou Evropska unija-Sjedinjene Američke Države.

Ovim dokumentima se afirmišu načela o zaštiti privatnosti kojih se moraju pridržavati sva preduzeća koja učestvuju u transferu ličnih podataka ali i, na šta se obavezuju u pismenom obliku, vlasti SAD, i zaštitne mere i ograničenja pristupa podacima od strane organa bezbednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.