U trendu

Saglasnost da Srbija zadrži vojnu neutralnosti

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom složio da Srbija treba da zadrži vojnu neutralnost.

Posle razgovora u Kremlju, Nikolić je novinarima preneo i da Srbija može da računa na ekonomsku i političku podršku Rusije.

„Mislim da smo se u potpunosti složili da Srbija treba da zadrži vojnu neutralnost. Moje mišljenje je da se ta neutralnost postiže tako što balansiramo i pravimo sporazume i sa jednim i sa drugim vojnim savezom, ali ne uključujući se ni u jedan i koristeći pogodnosti što su tehnički razvijeniji od nas“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije potvrdio je da je sa ruskm predsednikom razgovarao i o sporazumu Srbije sa NATO i diplomatskom statusu za osoblje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

„Razgovarali smo o tome. Situacija uopšte nije alarmantna niti je pozicija Srbije ili Rusije ugrožena. On razume šta je dogovoreno“, rekao je Nikolić.

On je dodao da je sporazum o statusu osoblja Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu „pripremljen“ i da će „verovatno njegova realizacija čekati novu vladu“ Srbije.

Na kraju dvodneve posete Moskvi Nikolić je novinarima preneo da Srbija može da računa na ekonomsku i političku podršku Rusije.

„Putin je jasno rekao da Srbija može ubuduće da računa na podršku Rusije na ekonomskom planu i u političkom nastupu tamo gde brani svoj suverenitet i celovitost posebno kada je o Kosovu i Metohiji reč“, kazao je Nikolić.

Dodao je da je sa ruskim predsednikom razgovarao i o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju i najavio da će proizvodi iz Srbije „imati poseban status“.

Naveo je da je Putinu takodje ponudio da gradjevinske firme iz Srbije nadomeste firme iz drugih zemalja koje su ranije radile u Rusiji.

„Imali smo veoma uspešne razgovore kakve vode predsednici prijateljskih država koje žele da saradjuju što čvršće i što bolje i da podignu privrednu sradnju na još viši nivo“, kazao je predsednik Srbije.

Nikolić je dodao da su dogovorene teme za narednu sednicu medjuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju koja treba da se održi posle izbora u Srbiji, kao i teme za mešoviti vojno-tehnički komitet koji će, kako je rekao, raditi „i u vreme dok traju izbori jer je to bitan uslov da Srbija nastavi da ide putem kojim je išla do sada“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.