U trendu

Saljihu: Najviše optužnica iz perioda posle rata

Profesor međunarodnog krivičnog prava Ismet Saljihu ocenio je da će najveći broj optužnica u Specijalnom sudu u Prištini biti iz perioda posle okončanja rata na Kosovu, dok će broj optuženih za zločine u vreme sukoba biti manji.

U intervjuu za dnevnik Epoka e re on je rekao da bi u slučaju da kosovska Skupština ne usvoji zakon o Specijalnom sudu došlo do prekida procesa uključenja Kosova u Evropsku uniju i međunarodne organizacije i da će formiranje suda omogućiti dalji napredak Kosova.

Saljihu je rekao da je formiranje Specijalnog suda rezultat neuspeha Unmika, Euleksa i nadležnih institucija Kosova, u čijoj su isključivoj nadležnosti bila teška krivična dela.

„Misije Unmik i Euleks za glavni cilj imale su stvaranje pravne države na Kosovu, tako da je to njihov neuspeh, ali u određeno meri i naš, naših pravosudnih organa“, rekao je Saljihu.

On je ocenio da Kosovo treba da porodicama optuženih pomogne i omogući im posete, ali je dodao da sumnja da će država preuzeti na sebe da plaća međunarodne advokate koji traže izuzetno velike honorare.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.