U trendu

SANU: Bosanski jezik ne postoji

Odbor za standardizaciju srpskog jezika pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) odlučio je da bošnjački, a posebno pod imenom bosanski jezik, lingvistički ne postoji, prenele su danas „Večernje novosti“.

Kako piše taj list“, odluka je doneta na poslednjoj sednici, a potpisao ju je predsednik Odbora akademik Ivan Klajn. Odluku će uputiti ministarstvima prosvete i pravde i premijeru.

Prema toj odluci, po pravilima srpskog jezika, jedino moguće je izvesti bošnjački jezik, a nikako bosanski jezik.

„Naziv bošnjački jezik odgovara nazivu bošnjački narod, dok bi bosanski jezik odgovarao terminu bosanskog naroda, a takav narod ne postoji. Prema tome, u srpskom jeziku jedino je moguće jezik Bošnjaka, koji je varijanta srpskog jezika, zvati ‘bošnjačkim jezikom'“, ukazali su u Odboru.

Direktor Instituta za sprski jezik SANU Sreto Tanasić ukazao je da su dva jezika posebna samo ako su različita po lingvističkim kriterijumima.

„To nije slučaj sa bosanski jezikom kada se posmatra u odnosu na srpski jezik, jer i svi bošnjački lingvisti tvrde da su bosanski i sprski jezik različiti samo po imenu“, istakao je Tanasić i dodao da Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima propisuje da se manjinskim jezikom može smatrati samo onaj jezik koji je različit od zvaničnog jezika te države.

List piše i da su članovi Odbora jasno istakli u odluci da ne postoji pravni osnov za uvođenje tumača za bosanski jezik, kao i da se izvodi posebna nastava na bosanskom/bošnjačkom jeziku. Prema njihovoj oceni, država je pogrešila kada je u vreme ministara prosvete Slobodana Vuksanovića, potpisano uvođenje bosanskog jezika u škole.

Dodali su i da nema osnova za posebne udžbenike, „jer svi znaju srpski jezik podjednako dobro kao i bošnjački i obrnuto“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar