U trendu

SANU: Ne podržavamo nijednu političku partiju

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) negirala je danas da podržava bilo koje političke stranke i dodala da ne učestvuje u političkom životu.

„Sa nevericom smo pročitali intervju gospodje Sonje Biserko u kome se navodi da SANU kao institucija podržava odredjene političke partije. SANU, kao najviša naučna i umetnička ustanova u zemlji, držeći se Zakona o Akademiji i Statuta SANU, ne učestvuje u političkom životu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „nema sumnje da svaki član SANU pojedinačno kao gradjanin zemlje ima svoje političke stavove koji će biti i osnov njegovih opredeljenja prilikom glasanja“.

„Medjutim, SANU kao celina nije i neće artikulisati stav kakve kolektivne podrške bilo kojoj pojedinačnoj partiji, jer bi to bilo u suprotnosti sa njenim osnovnim principima delovanja. Iz poštovanja prema čitaocima i novinarskoj struci, ne ulazeći u to da li se u pomenutoj izjavi radi o neodgovorno izrečenoj proizvoljnosti ili nekim drugim razlozima, Izvršni odbor SANU želi da informiše javnost da izrečena tvrdnja jednostavno nije tačna“, saopšteno je.

U nedavnom intervjuu za dnevnik „Danas“ predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko rekla je da pojedine nacionalističke, odnosno proruske partije, poput Dveri, DSS i SRS imaju veliku podršku u obrazovnim institucijama i crkvi.

„Te stranke su konzervativne, patrijarhalne, antimoderne i uživaju podršku SPC, SANU, imaju veliki uticaj na Univerzitetu“, rekla je Sonja Biserko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar