U trendu

Šapić: Komisija utvrdila da moja doktorska disertacija nije plagijat

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić izjavio je danas da je stavio tačku na priču o doktorskoj disertaciji i da je komisija fakulteta na kojem je doktorirao utvrdila da njegov rad nije plagijat.

„Zanimljivo je bilo najavljivati moj rad kao plagijat, ali nikome nije bilo zanimljivo da kaže da se nakon četiri godine to nije i potvrdilo.  Komisija nikako nije mogla da se zakaže, pokušavali su 16 puta, a kada su je zakazali, utvdjeno je da nije plagijat. Ali nikom ništa“, rekao Šapić koji je doktorat „Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača“ odbranio 2012. godine na Fakultetu za poslovno industrijski menadžment Univerziteta Union.

Rektor Univerziteta Union Zlatko Stefanović rekao je da je Komisija koja se bavila Šapićevim doktoratom prekinula rad početkom prošle godine i da su male šanse da se postupak nastavi, s obzirom da je jedva uspeo da pronadje članove.

U intervjuu za „Nedeljnik“  Šapić je rekao  da se doktorat samo dobro namestio u okviru političke borbe nekih ljudi.

„Stekla se slika da sam krenuo u vrtić, završio osnovnu školu, srednju, upisao fakultet i diplomirao, i sve to zajedno završio za tri meseca… Završio sam srednju školu 1996. Upisao sam DIF i diplomirao 2003. Magistrirao sam 2008, a tu doktorsku disertaciju sam odbranio 2012. To je dakle trajalo 16 godina. Stvoren je utisak da sam neki lopov“, rekao je Šapić.

On je dodao da su u to vreme otvorene teme doktorata Siniše Malog i Nebojše Stefanovića, pa je neko procenio da bi mogao da profitira provlačenjem i njega kroz to blato. Upitao je i gde je u svemu tome njegova krivica čak i ako taj doktorat ništa nije valjao.

„Meni je mentor bio dekan fakulteta. On je sve vreme pratio šta sam pisao u te tri godine. Pa sam to predao nekoj komisiji na javni uvid, nakon čega me je komisija ocenila. Nisam ja tu ništa ukrao. Niti sam se ušunjao u zbornicu i sam sebi napisao ocenu. Ne mogu da shvatim gde je moja krivica. A da li je rad dobar ili loš, ne znam, ja u tom trenutku nisam mogao ni umeo bolje, ali je dekan to potpisao, a komisija pozitivno ocenila“, rekao je Šapić.

Grupa naučnika iz Srbije koji rade na britanskim univerzitetima analizirala je Šapićevu disertaciju i objavila je na sajtu „Peščanik“ u julu 2014, uz ocenu da je to „jedan od najstrašnijih primera plagijata koji su imali prilike da vide“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar