U trendu

Šarčević: Ministarstvo priprema teren za ozbiljne reforme

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas u Nišu da njegovo ministarstvo priprema teren za ozbiljne reforme u obrazovnom sistemu, medju kojima su uvodjenje preduzetničkog vaspitanja u osnovne škole i svakodnevno bavljenje sportom.

Šarčević je direktore predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Niškog okruga upoznao s dugoročnim i kratkoročnim planovima Ministarstva, ali i važnosti stručnog obrazovanja svih zaposlenih u prosveti.

„Važna poruka svima vama jeste da je neophodno stručno usavršavanje i obuka svih, pa i direktora, naročito onih koji su loše ocenjeni u eksternoj evaluaciji. Cilj svih nas je da napravimo bolje školsko rukovodstvo“, rekao je Šarčević, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema Šarčevićevim rečima, medju promenama koje se mogu očekivati već sledeće školske godine jesu uvodjenje informatike i preduzetničkog vaspitanja u osnovne škole, kao i svakodnvnog sporta.

Ministar je posetio i Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu gde je najavio da ministarstvo priprema teren za ozbiljne reforme koje, inače, traju nekoliko godina.

Direktorka Regionalnog centra Danijela Marković upoznala je ministra sa aktivnostima i planovima Centra.

Markovićeva je izrazila nadu da će do kraja godine polaganje ispita za licence za nastavnike biti decentralizovano, na šta je Šarčević rekao da će Ministarstvo sagledati zakonske i druge mogućnosti za decentralizaciju.

Tokom 2015. godine u Niškom Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju realizovano je 1.453 aktivnosti na kojima je učestvovalo 43.120 nastavnika.

Ministar je obišao i Naučni klub Centra za promociju nauke, mesto održavanja najrazličitijih naučnih događaja, a potom se obratio Aktivu nastavnika geografije Nišavskog okruga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar