U trendu

Saša Janković: Srbija ne štiti one koji ustaju protiv pritiska na medije

Ombudsman Saša Janković izjavio je danas da u Srbiji nema zaštite onih koji otvoreno ustaju protiv pritiska na medije, i naglasio da sloboda medija ne treba da zavisi od heroja i pojedinaca, već od celokupnog društva i institucija.

„Odnos zvaničnika prema slobodi medija ne pokazuju zakoni i izjave, jer se danas svi za to zalažu, i nećete čuti otvorenu negaciju slobode medija“, kazao je Janković na beogradskom dvodnevnom skupu „Sloboda govora, sloboda medija i (auto)cenzura u zemljama OEBS-a“.

On je istakao da se sloboda medija u Srbiji danas zasniva na novinarima, urednicima i pojedincima koje nema ko da zaštiti ukoliko kritikuju vladu i ukoliko ono što iznose bude okarakterisano kao „nekonstruktivno“.

„U tom kontekstu razumljiva je i pojava autocenzure, jer sloboda medija ne treba da se zasniva na herojima“, kazao je Janković.

On je poručio da sloboda medija nije privilegija, već nužnost, da bi se zaštitila sva ostala prava i slobode.

Ipak, prema njegovim rečima pojedini mediji su svojim načinom izveštavanja deo problema.

Medjunarodni predstavnici iz misije OEBS-a i diplomate ukazali su na globalne probleme slobode medija, a kao posebno alarmantno naveli su ubistva, nasilje nad novinarima i sudjenja novinarima zbog njihovog pisanja i stavova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar