U trendu

Saslušani kadeti u slučaju Pasuljanske livade

U Višem sudu u Jagodini danas je saslušavanjem svedoka, bivših kadeta i pripadnika Vojske Srbije, nastavljeno izvodjenje dokaznog postupka na sudjenju majoru Vinku Žnidaršiču za tragediju na Pasuljanskim livadama, kada je dvoje kadeta poginulo, a petoro povredjeno.

Nesreća se dogodila na vojnom poligonu Pasuljanske livade 18. juna 2012. godine na pripremama za vojnu vežbu „Diplomac 2012“, kada su od gelera granate poginuli kadeti Vojne akademije Filip Milojević(24) iz Gornje Trnave kod Topole i Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca.

Major Žnidaršič se na početku sudjenja izjasnio da nije kriv po optužnom predlogu za delo koje mu se stavlja na teret, a to je nepreduzimanje mera za obezbedjenje vojne jedinice.

Svedocima su pitanja postavljali advokati odbrane i oštećenih, kao i roditelji poginulih, u svojstvu oštećenih.

Bivša kadetkinja Anja Smiljanić je na pitanje advokata oštećenih kakva je procedura ukoliko se pronadje neeksplodirano ubojito sredstvo (NUS), odgovorila da to mesto treba označiti i obavestiti o tome starešine, što grupa koja je pronašla granatu nije učinila.

„Nisam nikoga obavestila, jer sam smatrala da kadet Milosavljević (koji je držao granatu u rukama) zna postupak pri pronalaženju NUS-a“, rekla je Smiljanić.

Ona je dodala da su svi kadeti disciplinovano obavljali svoje zadatke prilikom vežbe.

Vodnik Ivica Stanojević, koji je tada bio na dužnosti medicinskog tehničara u logističkom vodu poligona Pasuljanske livade, kazao je da je on od komandanta poligona potpukovnika Vanča Atanasova primio usmeno naredjenje o predaji logorske prostorije Vojnoj akademiji za izvodjenje vežbe.

Na pitanje oštećenog Aleksandra Miletića, oca poginule Miline, da li u opisu njegovog posla medicinskog tehničara stoji da predaje poligon na korišćenje, svedok Ivica Stanojević je rekao ne.

On je kazao i da se mesto eksplozije granate ne nalazi na mestu logorske prostorije gde je obavljena vežba, već se eksplozija dogodila dublje u šumi.

Postupak protiv kadeta Milana Karišika, Nikole Garabiljevića, Mladena Milosavljevića i Stefana Milosavljevića, koje optužnica tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti, razdvojeno je od ovog postupka i vodi se u Osnovnom sudu u Despotovcu.

I oni su se izjasnili da nisu krivi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar