U trendu

Sastanak ministra Šarčevića i predstavnika sindikata

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas s predstavnicima reprezentativnih sindikata prosvete, kojima je obećao da će im najkasnije do početka sledeće nedelje biti isplaćen novac koji im je odbijen od zarade tokom godišnjih odmora 2015. godine.

Sindikati su u ponedeljak najavljivali štrajk zbog toga što su tokom godišnjih odmora 2013, 2014. i 2015. plate zaposlenih u prosveti Srbije smanjene u proseku za 3.500, a 2015. godine za 5.500 dinara.

Kao je agenciji Beta kazala predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić, predstavnicima sindikata je objašnjeno da zbog Zakona o radu, koji je 2014. godine stupio na snagu, ne mogu da im budu isplaćene zarade za period pre toga.

„Ministar je obećao da će do kraja ove, a najkasnije do početka sledeće nedelje biti isplaćen novac za 2015. godinu. Radi se o oko 416 miliona dinara“, rekla je Ilić.

Prema njenim rečima, Šarčević je na sastanku kazao da će, kada se bude odlučivalo o tehnološkim viškovima, Ministarstvo „restriktivno“ voditi računa šta se dešava po školama, a pitaće se i predstavnici Sindikata.

Ona je kazala i da je na sastanku bila i ministarska državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić, koja je kazala da je u toku izrada Zakona o platnim razredima.

„Zadovoljna sam sastankom. Posle naše najave štrajka, ministar je odmah reagovao i zahtev za isplatom odbijenog novca uvrstio na dnevni red sednice Vlade Srbije kao prvu tačku. Čini mi se da ima sluha za sindikate“, rekla je Ilić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar