U trendu

Saudijska Arabija prekida diplomatske odnose sa Iranom

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir objavio je danas prekid diplomatskih odnosa Saudijske Arabije sa Iranom, posle napada na ambasadu te zemlje u Teheranu i reakcije Irana povodom pogubljenja šiitskog imama.

Saudijska Arabija je odlučila je da „prekine diplomatske odnose sa Iranom i zahteva odlazak iranske diplomatske misije u roku od 48 časova“, rekao je saudijski šef diplomatije na konferenciji za novinare u Rijadu.

On je rekao da napadi demonstranata na ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu i saudijski konzulat u iranskom gradu Mashadu predstavljaju „flagrantno kršenje svih medjunarodnih konvencija“.

Saudijski ministar spoljnih poslova optužio je iranske vlasti da nisu ništa učinile da spreče napade na ambasadu i konzulat te zemlje u Iranu.

Pogubljenje imama Nimr el Nimra, otvorenog kritičara vlasti u Rijadu, i još 46 osoba, pojačalo je tenzije na Bliskom istoku, posebno u Iranu gde su demonstranti delimično uništili saudijsku ambasadu.

Tokom protesta zbog ubistva šiitskog sveštenika stotine ljudi bacalo je molotovljeve koktele na ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu i vatra je uništila unutrašnjost te zgrade.

U Teheranu je uhapšeno 40 učesnika protesta, a četiri su uhapšena u Mashadu na severoistoku zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.