U trendu

Savet Evrope: Srbija da požuri sa usvajanjem zakona o staroj deviznoj štednji

Komitet ministara Saveta Evrope pozvao je danas Srbiju da u predvidjenom roku usvoji zakon kojim bi se regulisalo izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu o isplati stare devizne štednje.

Komitet je primetio, kao i u ranijim odlukama, da srpske vlasti pripremaju nacrt zakona o obeštećenju štediša koji će omogućiti povraćaj stare devizne štednje pod istim uslovima kao i državljanima Srbije koji su imali takve uštedjevine u domaćim filijalama srpskih banaka, saopštio je Savet Evrope.

SE je konstatovao uveravanje srpskih vlasti da će revidirani nacrt zakona biti usvojen do kraja decembra ili najkasnije početkom 2017. godine.

U odluci se navodi da je Komitet ministara snažno pozvao Srbiju da usvoji nacrt zakona u najavljenom roku.

Komitet će ponovo razmatrati dokle je Srbija stigla u izvršenju presude Ališić i drugi protiv Srbije i Slovenije (slučaj stare devizne štednje) na sastanku u martu 2017. godine. U slučaju da Srbije do tada ne usvoji nacrt zakona o obeštećenju štediša, SE će pripremiti privremenu rezoluciju o neizvršenju ove presude.

Srbija je krajem oktobra SE dostavila novi akcioni plan u kojem se navodi da će se nacrt zakona o obeštećenju štediša naći u skupštinskoj proceduri krajem decembra ili početkom januara sledeće godine.

Evropski sud za ljudska prava presudio je da su Srbija i Slovenija dužne da štedišama vrate staru deviznu uštedjevinu deponovanu u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci i beogradskoj Invest banci pod istim uslovima koju su važili za njihove državljane.

Prema procenama udruženja štediša, Srbija će na ime stare devizne štednje morati da isplati više od 200 miliona evra.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava je postala pravosnažna u julu 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.