U trendu

Savezu jevrejskih opština u Srbiji iz budžeta godišnje po 950.000 evra

Vlada Srbije je predložila da se Savezu jevrejskih opština iz republičkog budžeta godišnje isplaćuje 950.000 evra, na periodu od 25 godina, počev od 1. januara 2017. godine.

To je predvidjeno Predlogom zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, koji je dostavljen Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku.

Namera Vlade Srbije da oduzetu imovinu Jevreja koji nemaju žive naslednike vrati organizacijama koje su u vreme oduzimanja te imovine bile u funkciji jevrejske zajednice.

Savez jevrejskih opština dužan je da sredstava dobijena po osnovu korišćenja vraćene imovine Jevreja, kao i novac koji dobije iz budžeta koristi za proučavanje holokausta, obeležavanje značajnih datuma iz tog perioda, školovanje mladih talenata i načnika iz Srbije, kao i za pomoć preživelim žrtvama holokausta koje su imale prebivalište u Srbiji.

Predloženim zakonom se reguliše vraćanje imovine koja je oduzeta ne samo u vreme Drugog svetskog rata već i u agrarnoj reformi ili je bila predmet nacionalizacije i konfiskacije u posleratnom periodu.

Naturalna imovina biće vraćena u skladu sa Zakonom o vraćanju imovine i obeštećenju, koji je u primeni od 2011. godine.

Zahteve za vraćanje imovine Jevreja koji nemaju žive naslednike Agenciji za restituciju podnosiće registrovane jevrejske opštine na čijem se području nalazi oduzeta nepokretnost.

Nadležni državni organi dužni su da u roku od najviše 30 dana od podnošenja zahteva izdaju svu dokumentaciju potrebnu za vodjenje postupka vraćanja imovine.

Predvidjeno je da se ne može tražiti nadoknada izgubljene dobiti po osnovu oduzete imovine, kao i po osnovu njenog održavanja posle podržavljenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar