U trendu

SDS i LDP zajedno na izbore

Socijaldemokratska partija (SDS) i Liberalno demokratska partija (LDP) potpisaće dokument o koalicionom nastupu na predstojećim izborima, izjavio je danas lider SDS-a Boris Tadić i dodao da su vrata za saradnju otvorena za Demokratsku stranku (DS), kao i za sve političke stranke, ako se postigne dogovor o zajedničkim vrednostima i strateškoj orijentaciji.

„Mi ćemo u subotu u 12 sati u Domu omladine ozvaničiti naš zajednički rad, kojim se pripremamo za izbore koji će doći na proleće. Verujem da će biti izbori na više nivoa i zato će biti potrebno formirati jedan opozicioni savez ovoj vlasti koji treba da smanji zaostajanje Srbije“, rekao je Tadić u intervjuu agenciji Beta.

On je dodao da će predstavnici SDS-a i LDP-a u subotu razgovarati sa gradjanima, kao i da tog dana kreću u političku akciju koja treba da osnaži odbore obe stranke u budućnosti.

„Kada govorim o odborima SDS-a, tu uvek imam na umu stranke sa kojima smo formirali koalicionu listu. To su Stranka zelenih i Narodni pokret. Sad smo završli razgovore sa LDP-om. Plan nam je da učestvujemo na izborima, da ostvarimo pobednički rezultat i da sprečimo zaostajanje. Zaostajanje je realnost sa kojom se Srbija sada suočava“, kazao je Tadić.

On je rekao da će SDS i LDP potpisati dokument o saradnji o koalicionom nastupu na izborima, ali da to neće raditi pred kamerama, jer je ta vrsta ceremonije izlišna.

Govoreći o saradnji s Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Tadić je kazao da će u subotu na tribini biti i predsednik te stranke Nenad Čanak.

„Oni za sada imaju delimično asimetričnu poziciju, jer LSV ima nameru da na pokrajinskim izborima nastupa odvojeno, kao što je to uvek do sada radio, ali ćemo o svim aspektima saradnje i kroz ovu tribinu razgovarati, ali i u budućnosti. Mi (SDS) ostajemo privrženi saradnji s LSV-om“, kazao je  Tadić i ponovio da su vrata za saradnju otvorena i za DS.

„Ta stranka je zatvorila ta vrata, posle moje prve poruke… Dakle, svrha bavljenja politikom je da se načini nešto što je korisno za ljude. Ne vidim svrhu bavljenja politikom da bih ja bio samo predsednik jedne stranke. Taj cilj mora da bude mnogo veći. Srbija se suočava s velikim izazovima i iskušenjima i potrebno je napraviti jednu političku platformu, savez koji je u stanju da ostvari velike rezultate“, naveo je bivši predsednik Srbije i DS-a.

On je ocenio i da je u razgovorima lidera i političkih stranaka potrebno definisati veće i više ciljeve nego što su dometi svake pojedinačne stranke.

„Zato su naša vrata otvorena za DS i sve političke stranke koje žele da učestvuju u jednom ovakvom savezu, ukoliko se dogovorimo oko vrednosti koje su nam zajedničke i oko strateške orijentacije. Nadam se da ono što smo učinili tokom mog predsedničkog mandata – nacionalni konsenzus oko strateške orijentacije Srbije neće biti doveden u pitanje“, naveo je Tadić.

O je izrazio nadu da će postojati povoljan politički okvir da se realizuje politika koja vodi rastu i razvoju a ne zaostajanju, čemu, kako je rekao, vodi politika sadašnje vlade.

„To je politika u kojoj se poštuju politički protivnici, a ne srozavaju i degradiraju kroz upotrebu žute štampe, i to je politika u kojoj se poštuju osnovna načela demokratije“, kazao je on.

Tadić je rekao da ne vidi mogućnost saradnje SDS-a sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i Socijalističkom partijom Srbije (SPS) u vladi.

„Zato i nismo ušli u vladu uprkos obmanama mojih političkih protivnika i dojučerašnjih stranačkih saboraca da sam ja formirao stranku da bih ušao u vladu sa SNS-om. Ta ponuda je postojala. Ja sam smatrao da treba da bude jedna stranka u Srbiji koja nije ni u jednoj vladi… ne vidim mogućnost saradnje s vladajućom koalicijom imajući u vidu politiku koju oni vode“, istakao je on.

Tadić je dodao da, međutim, o važnim socijalnim pitanjima može da se razgovara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.