U trendu

SDS traži ostavke zbog incidenta komunalne policije sa Istinomerom

Beogradski odbor Socijaldemokratske stranke (SDS) pozvao je danas gradonačelnika Beograda Sinišu Malog i načelnika Komunalne policije Nikolu Ristića da podnesu ostavke zbog incidenta tokom kojeg su pripadnici te službe, kako navodi, prekoračili ovlašćenja i sprečili TV-ekipu Istinomera da izveštava s prostora „Beograda na vodi“.

„SDS najoštrije osuđuje ponašanje pripadnika Komunalne policije prema novinarima Istinomera jer je po ko zna koji put prekoračila svoja ovlašćenja i nastavila da maltetira građane Beograda. Zato Gradski odbor SDS zahteva momentanu ostavku gradonačelnika Beograda Siniše Malog i načelnika Komunalne policije koji su direktno odgovorni za gušenje demokratije i Ustavom garantovanih prava na slobodu kretanja“, piše u saopštenju.

Ta stranka je ocenila da su pripadnici Komunalne policije, sprečavanjem ekipe Istinomera da izveštava sa Savskog keja, „na necivilizovan način pokušali da zaštite privatne interese vlasnika bespravno postavljenog restorana na gradskom šetalištu“.

„Ovakvu demonstraciju moći vidimo kao povezanost vlasnika restorana sa vladajućom strukturom koja mu je omogućila da Komunalnu policiju koristi kao privatno obezbeđenje“, stoji u saopštenju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i redakcija portala Istinomer podneli su ranije danas načelniku Komunalne policije Beograda prijavu protiv komunalnog policajca Srđana Ilića zbog ometanja ekipe i primene sile prema novinarima.

U pritužbi se ukazuje da su komunalni policajci prekinuli intervju koji je snimala TV-ekipa Istinomera i time „prekršili prava i slobode novinara i medija koja su zagarantovana Ustavom i zakonima Republike Srbije, kao i brojnim međunarodnim konvencijama“.

Kako se navodi u pritužbi, 25. septembra komunalna policija je prekinula intervju s Dobricom Veselinovićem iz inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ koristeći silu, a policajac Srđan Ilić obraćao se novinarima i Veselinoviću „povišenim i drskim tonom“, odnosno „s nepoštovanjem“.

U prilogu pritužbe dostavljen je video snimak incidenta koji je detaljno opisan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar