U trendu

SDS: Vučić pričama o rastu BDP vredja inteligenciju gradjana

Socijaldemokratska stranka (SDS) optužila je danas premijera Aleksandra Vučića da pričama o privrednom rastu Srbije obmanjuje gradjane i dodala da pokušaj ekonomskog izjednačavanja Srbije i Nemačke predstavlja vredjanje inteligencije ljudi.

„Vučić je jučerašnjom izjavom da će Srbija ove godine biti prva po privrednom rastu u regionu, a da će sledeće godine imati 2,5 puta veći privredni rast nego Nemačka, još jednom pokazao da ova vlast svoju politiku bazira isključivo na obmanama, manipulaciji i neistini. Sigurni smo da će ovakvu izjavu Vučić, kao i do sada, dokazivati samo praznim papirima kojima će mahati u prorežimskim medijima, maketama i geografskim kartama“, navodi se u saopštenju.

SDS smatra da je „katastrofalna politika ove vlasti u prethodne četiri godine uništila srpsku ekonomiju i drastično povećala nivo siromaštva“.

Ta stranka je podsetila na, kako navodi, zvanične podatke Svetske banke i MMF-a iz aprila 2016. koji pokazuju da će Srbija i ove godine, kao i prethodnih nekoliko, biti na poslednjem mestu u regionu po privrednom rastu, a da će i Srbija i Nemačka u 2016. godini imati približno isti rast, dok će u 2017. godini u Srbiji rast biti neznatno veći.

„To, naravno, ne znači da se mogu porediti srpska i nemačka ekonomija. To bi bilo kao da tvrdite da su isto povećanje plate imali čovek čija je zarada 100 evra i čovek koji ima platu 10.000 evra, samo zato jer se obojici povećala za 10 posto… Da bi Srbija dostizala Nemačku, mora da raste pet do 10 puta brže. Uostalom, projektovani privredni rast Srbije iznosi manje od dva odsto, a ako pogledate da je projekcija za Obalu Slonovače 8,5 odsto, jasno je da premijer manipuliše kada tim brojkama obećava bolji život našim gradjanima“, dodaje se.

Ta stranka je ocenila da Srbija mora da se poredi sa zemljama koje su u istoj kategoriji ekonomskog razvoja i da preskoči prosek privrednog rasta u regionu.

„Dok je Srbija na poslednjem mestu po privrednom rastu u regionu i dok gradjani žive sve gore, Aleksandar Vučić nastavlja da priča bajke i iznosi projekcije i podatke koji se nalaze očigledno samo u nekoj njegovoj kristalnoj kugli. U zvaničnim podacima relevantnih medjunarodnih institucija, svakodnevnici gradjana Srbije i našoj ekonomskoj realnosti, takve priče ne postoje“, navodi SDS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar