U trendu

Šef UNMIK-a osudio nasilje na Kosovu

Šef Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahhir Tanin osudio je danas nasilje kome su u Prištini pribegli predstavnici kosovske opozicije, i u isto vreme apelovao na brzu implementaciju svih do sada postignutih sporazuma imedju Beograda i Prištine.

„Nasilno ponašanje na Kosovu ugrozilo je delovanje parlamenta Kosova. Opozicija je koristila suzavac u samom parlamentu, zbog čega je sednica morala da bude odložena. Kasnije su povredjena tri policajca u sukobima izmedju pristalica opozicije i policije. Tada sam izrazio duboko žaljenje zbog nasilnog i neprihatljivog ponašanja i pohvalio uzdržanost kosovskih instituacija. Vladavina prava mora da se primeni i svako ko pribegne nasilju, mora da odgovara“, rekao je Zahir Tanin.

Tanin je na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj redovnom izveštaju Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu, rekao da lideri i u Beogradu i u Prištini i dalje pokazuju opredeljenje da „interes naroda stave na prvo mesto“.

„Bez obzira na političke probleme, na obe strane i dalje postoji rešenost da se reše problemi. Obe strane suočavaju se sa velikim izazovima koji utiču na implementaciju do sada postignutih sporazuma“, rekao je Tanin i apelovao da svi ciljevi zbog kojih su potpisani sporazumi Beograda i Prištine budu „ispunjeni na vreme“.

On je čestitao Kosovu na nedavno potpisanom Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji sa EU, i ocenio da on govori o opredeljenju Kosova za ulazak u EU, ali i o rešenosti EU da primi Kosovo u svoje članstvo.

„Ratifikacija tog sporazuma pokazala je sposobnost institucija Kosova da prepoznaju dugoročne istorijske interese“, rekao je Tanin.

On je kazao i da jedan od prioriteta Kosova treba da bude rešavanje sudbine nestalih lica. Zato je pozdravio saradnju Beograda i Prištine u okviru Radne grupe za nestala lica, i apelovao na Kosovo da donese zakon o nestalim licima.

Tanin je pozdravio i odluku Kosova o osnivanju Specijalnog suda za ratne zločine.

Dodao je da je ove godine zabeležen najmanji broj povratnika na Kosovo od 2.000 godine.

„Na Kosovo se ove godine vratilo samo 427 lica. Apelujem da bude učinjeno sve što je moguće da bi se veći broj ljudi vratio na  Kosovo“, rekao je Šef UNMIK-a na Kosovu.

Govoreči o izbegličkoj krizi, Tanin je rekao da njome Kosovo „nije direktno pogodjeno“, ali da kosovske vlasti saradjuju sa svim parterima u regionu u cilju rešavanja tog problema. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar