U trendu

Seferi: Bajden će biti oštriji u Prištini

Poseta američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Beogradu i Prištini pokazuje da SAD nisu zaboravile na ovaj deo Evrope i da im je važan napredak regiona, ocenjuje novinar sa Kosova Idro Seferi.

On u razgovoru za Tanjug ističe da veruje da će Bajden biti oštriji prema političarima sa Kosova.

„Verovatno će na Kosovu biti poruke dosta teže nego u Srbiji, zbog političke krize koja tamo traje duže od godinu dana i koja ne dozvoljava da se reše važna pitanja, čak i za građane koji žive na Kosovu koji su taoci politike između vlasti i opozicije,“ izjavio je Seferi, uoči dolaska američkog potpredsednika, koji sutra boravi u Beogradu, a u sredu u Prištini.

Seferi kaže da Vašington smatra da delovi Balkana treba da ulože veće napore da bi postigle veći stepen demokratije.

Prema njegovim rečima, ideja posete i njene najave jeste da se pošalju poruke da je potreban veći angažman na Balkanu, a istovremeno je i dokaz da Amerika nije zaboravila ovaj deo Evrope, i da joj je važno da svi u regionu napreduju i ne stagniraju.

U tom kontekstu, Seferi smatra da će politika Srbije biti manje kritikovana.

Bajden je važna ličnost koja ne ide po svetu da se pozdravlja, već da pošalje poruku da će „oni biti uz nas ukoliko uložimo malo više napora da se promene stvari.“

„Na Kosovu postoje otvorena pitanja, kao što je demarkacija, formiranje zajednice srpskih opština, ali i sam napredak unutar Kosova, a sve se dešava u jeku afere prisluškivanja na Kosovu, koja će sigurno biti tema. Ali Balkan je i deo globalnih politika, što se tiče izbeglica, borbe protiv terorizma, koje će sigurno biti teme razgovora i u Beogradu i u Prištini,“ procenjuje Seferi.

U Prištini, kao i u Beogradu, nije bilo zvaničnih informacija sadržaja i ciljeva Bajdenove posete, i Seferi smatra da bi oba centra trebalo pažljivo da saslušaju šta će im Bajden reći:

„A, to je da demokratija ne može da se razvija nasilnim metodama i da moramo da se fokusiramo na promene koje su značajne“, rekao je Seferi i dodao da to uključuje i pitanje dijaloga Prištine i Beograda.

Zbog izbora u Srbiji i političkih tenzija na Kosovu, Seferi kaže da je iza nas period bez mnogo rezultata u normalizaciji odnosa, te da će se s evropskim integracijama ti odnosi poboljšavati.

Imenovanje jedne od ulica na Kosovu po stradalom Bajdenovom sinu, Seferi vidi kao znak zahvalnosti Albanaca za ono što je Amerika učinila za Kosovo, ali i da će ljudi to zaboraviti čim potpredsednik SAD ode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.