U trendu

Selaković: Hrvatska krši pravo na slobodu kretanja

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je Srbija brutalno napadnuta time što je Hrvatska zabranila ulaz teretnim vozilima i da je reč o brutalnoj ekonomskoj agresiji kojom se krše brojni sporazumi Srbije i Hrvatske i Srbije i EU.

„Zašto je to uradila Hrvatska možemo da spekulišemo, ali Srbija nijednim aktom, ni potezom nije dala povod za to“, rekao je Selaković za RTS i napomenuo da će Srbija prekinuti kontramere koje je noćas uvela, čim Hrvatska pusti teretna vozila da prelaze granicu.

On je rekao da se zabranom ulaska srpskih državljana u Hrvatsku krši jedno od osnovnih ljudskih prava sloboda kretanja ljudi.

„Ovim merama se krši jedno od osnovnih ljudskih prava – sloboda kretanja ljudi i krši se evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i građanskih sloboda“, rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima Srbija je morala da reaguje na to i da nije srećna što je morala da uvede kontramere, ali da mora da štiti svoj suverenitet i dostojanstvo.

„Nismo srećni zbog ovoga odmeravamo pažljivo svaki naš potez, ali nećemo dozvoliti  da nas iko ponižava i napada našu ekonomsku bezbednost i nacionalne“, istakao je Selaković.

On je naveo da misli i da nije moguće da se izbeglice sa Bliskog Istoka koje su ušle u Hrvatsku sad vrate u Srbiju.

Komentarišući izjave predsednika Vlade Hrvatske Zorana Milanovića povodom odluke Srbije o uvođenju kontramera, Selaković je naveo da su Milanovićeve izjave apsolutno neozbiljne i da tako ne govori jedan predsednik vlade, a naročito predsednik vlade države članice EU.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić rekao je noćas za hrvatsku teleziju Nova da je u Hrvatsku zabranjen ulaz putničkih automobila i autobusa srpskih registracija i da je zabrana putničkog saobraćaja „odgovor Srbiji“, prenosi RTS.

RTS javlja da je državljanima sa srpskim pasošima zabranjen ulazak u Hrvatsku.

Automoto savez je jutros saopštio da je na graničnom prelazu Batrovci potpuno prekinut saobraćaj za sva vozila, dok je granični prelaz Šid otvoren za saobraćaj putničkih vozila i autobusa, ali uz selektivni prolaz građana koji primenjuju hrvatskih vlasti. Svi ostali granični prelazi sa Hrvatskom su zatvoreni za saobraćaj. 

Srbija je posle ponoći počela da primenjuje kontramere protiv Hrvatske i policija neće dozvoliti da u Srbiju preko bilo kog graničnog prelaza uđu teretna vozila s hrvatskim registracijama, kao ni sva vozila koja prevoze hrvatsku robu.

Kako je najavljeno, Srbija je spremna da otvori granice za robu onog trenutka kada Hrvatska dozvoli ulazak teretnih vozila i robe iz Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar