U trendu

Selaković: Jačanje institucija pa istraga o poreklu imovine

Srbiji je potreban dobar Zakon o poreklu imovine koji mora da ima sve neophodne uslove za efikasnu i potpunu primenu, a Ministarstvo pravde staviće svoje resurse na raspologanje za izradu takvog zakona, izjavio je ministar pravde Nikola Selaković.

Selaković je rekao da se upravo sprovođenjem Strategije istraga finansijskog kriminala, kojim se reformiše rad javnog tužilaštva, stvaraju osnovni preduslovi za donošenje takvog zakona.

Stručna javnost smatra, navodi Selaković, da je jedan od najkompleksnijih zahteva koji se nalazi pred državom suštinska promena načina funkcionisanja Poreske uprave, Uprave carina, Uprave za sprečavanje pranja novca, odnosno svih onih institucija i organa koji prate tokove novca.

„Primena Strategije istraga finansijskog kriminala stvara specijalizovane tužioce i policiju, unapređuje saradnju svih državnih organa, i obavezuje na stalnu obuku i unapređenje znanja“, rekao je Selaković.

Međutim, navodi, uporedo sa tim neophodno je jačati Poresku upravu, Upravu carine, Upravu za sprečavanje pranja novca, jer su upravo to ključni organi za pronalaženje činjenica i podataka, kako za krivični postupak, tako i za utvrđivanje porekla imovine.

„Ovakvim pristupom, otvara se mogućnost razmatranja i uvođenja građanskog oduzimanja imovine čije poreklo vlasnik ne može da dokaže“, rekao je Selaković i dodao da Ministarstvo pravde čvrsto podržava ideju premijera Aleksandra Vučića za donošenje Zakona o poreklu imovine.

Premijer Vučić nedavno je najavio da će do kraja septembra u Skupštinu biti predat predlog Zakona o poreklu imovine, a nacrt bi trebalo da bude gotov već u prvoj polovini tog meseca.

Vučić je rekao da svi moraju da budu pravilno oporezovani u skladu sa onom što imaju i da će bogataši morati da objasne odakle im imetak, ukoliko njihova prijavljena primanja za oporezivanje nisu u skladu sa imovinom.

„Ne može neko ko ima prijavljenu platu od 50.000 do 70.000 dinara, da bude veliki gazda koji ima dva poršea, ili dva velika mercedesa i 17 kuća i stanova. To za platu do 80.000 dinara ne može, pa ćete morati da objasnite kako ste to stekli“, kazao je Vučić.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar