U trendu

Selaković najavljuje posebna tužilačka odeljenja za borbu protiv korupcije

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da će tužilaštva u Srbiji formirati posebna odeljenja radi borbe protiv finansijskog kirminala i korupcije.

„Izrađen je nacrt zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala u korupcije i uskoro će biti na javnoj raspravi“, rekao je Selaković za dnevni list „Blic“ od četvrtka.

On je precizirao da će posebna odeljenja biti formirana pri višim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Prema njegovim rečima, tužioci specijalizovani za finansijski kriminal i korpuciju moćiće da formiraju svoje „udarne grupe“ u kojima će biti policajci, poreznici i carinici, a imaće na raspolaganju barem jednog finansijskog forenzičara.

Na pitanje o predstojećem izboru tužilaca kojima ističe mandat, Selaković je odgovorio da će se poštovati procedura za kandidovanje i da će postupak biti sproveden transparentno.

„Tokom izbora Zagorke Dolovac za republičkog tužioca sve poslaničke grupe su pohvalile transparentnost postupka. Tako ćemo sprovesti i ostale“, kazao je on.

Ministar je rekao i da će u naredne dve nedelje biti urađen koncept zakona o poreklu imovine, čiji cilj neće biti „lov na veštice“, već da oni koji imaju imovinu na nju plate porez.

„Koliko će se ići unazad i da li će biti oduzimana sporna imovina, moraju da odgovore stručnjaci“, zaključio je Selaković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar