U trendu

Selaković ne očekuje da će SAD dostaviti dokaze

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da ne očekuje da će Sjedinjene Američke Države (SAD) dostaviti dokaze da dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji nisu poginuli u njihovom napadu.

„Nama ostaje gorak ukus, ali Srbiji i narodu bi značilo, i budućim odnosima SAD i Srbije bi značilo da kažu: ‘Da, naša greška je u pitanju'“, rekao je Selaković za televiziju Pink.

On je ocenio da bi dostavljanje dokaza pokazalo poštovanje prema ljudskom dostojanstvu i ljudskom životu.

Upitan da li je tačno da je juče u gradu Sabrata ubijen Al Dabasi, koji se sa svojom grupom sumnjiči za otmicu dvoje srpskih diplomata u Libiji u novembru prošle godine, ministar pravde je ocenio da vesti koje dolaze iz Libije treba da budu stavljene pod znak pitanja.

„Država Libija formalno-pravno ne postoji, svaka informacija koja dolazi treba da bude stavljena pod znak pitanja. Svaka spekulacija da je on bio osumnjičen za ubistvo, to su svakako informacije koje svakako nisu kredibilne“, dodao je Selaković.

Ministar pravde rekao je pre tri dana da je autopsijom na Vojnomedicinskoj akademiji ustanovljeno da su službenici ambasade Srbije u Libiji poginuli od detonacije u američkom bombardovanju, odnosno da nisu bili mučeni.

Pentagon je istog dana saopštio da dvoje srpskih državljana verovatno nije poginulo u američkom bombardovanju čija je meta bio vodja Islamske države u Libiji.

Selaković je izjavio i da se bezbednosna situacija sa migrantima u regionu izazovna i da se iz dana u dan usložnjava, ali da je uveren da će Srbija uspeti da sačuva stabilnost.

„Srbija zahvaljujući mudroj i odmerenoj politici odoleva destabilizaciji ka kojoj je skliznuo čitav region i uveren sam da ćemo uspeti da sačuvamo stabilnost“, rekao je Selaković za televiziju Pink.

On je naveo da Srbija neće podizati ni zidove ni ograde, ali da je u obavezi da prvo zaštiti državu, gradjane i njihovu imovinu.

„Evropska unija (EU) se narodski rečeno, muči da nadje zajedničko rešenje i to traje već mesecima. Srbija će doprinositi nalaženju tog rešenja i kada god se dodje do rešenja koje je sprovodivo, Srbija će pomoći u njegovom rešavanju kao što i jesmo do sada“, kazao je Selaković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.