U trendu

Selaković o incidentima u Hrvatskoj

Ministar pravde Nikola Selaković ocenio je danas da su poslednji incidenti u Hrvatskoj „nešto što nije normalno“ i dodao da se boji da „kulminacija“ tenzija tek predstoji.

Gostujući na televiziji Pink, Selaković je kazao da ne zna šta može biti opravdanje Hrvatskoj da se Miri Barešiću, osudjenom za ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Stokholmu Vladimira Rolovića, podigne spomenik kod Pakoštana.

„Incidenti u Hrvatskoj su nešto što nije normalno, dičiti se nečim čega se ceo civilizovan svet stidi. Bojim se da to nije najgore, da to nije kulminacija. Kulminacije neće biti ni 5. avgusta, biće mnogo toga što će do izbora u Hrvatskoj moći da zapali njihovo biračko telo“, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, poslednje tenzije u regionu predstavljaju „pritisak ali i obavezu“ za Srbiju da ima vladu „koja će znati šta je njen zadatak i kako zaštititi nacionalni interes“.

„Pokazalo se da je pametan politički potez što je Srbija održala izbore. Danas je situacija u regionu složena a Srbija je jedina država sa prostora bivše Jugoslavije koja nema tu vrstu političke krize“, ocenio je Selaković.

Govoreći o prioritetima Vlade Srbije u narednom periodu, Selaković je kazao da je ekonomija „temelj svega“ i da bez ekonomskog oporavka zemlje „nema bilo kakvog drugog napretka“.

„Ekonomske reforme su na prvom mestu ali to mora biti praćeno jačanjem vladavine prava. Poglavlje 23 je izuzetno važno i za ekonomsku stabilnost Srbije, a mi smo veliki deo propisa koje predvidja to poglavlje već doneli“, kazao je Selaković.

Kako je naveo, ranije je EU insistirala na donošenju zakona ali ne i na njihovoj primeni dok će sada insistirati na primeni i merenju rezultata primene zakona.

„Ta primena podrazumeva promenu društvene svesti i svesti pojedinca, i to je za nas najteže. To moramo da uradimo ako želimo uredjeni tip društva, ako želimo da uredimo naš sistem kao što je to slučaj u Češkoj ili Slovačkoj“, kazao je ministar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.